Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Gesprekswijzer biedt reumapatiënten houvast tijdens afspraken

zaterdag 19 oktober 2019 | Bron: Pfizer

Gesprek met je arts

Tijdens Wereldreumadag op 12 oktober introduceerde een groep reumatologen een gesprekswijzer voor patiënten met reumatoïde artritis. De gesprekswijzer bevat vragen en tips waarmee reumapatiënten hun ziekteverloop in kaart kunnen brengen. Voor patiënten met een progressieve ziekte zoals reumatoïde artritis kan dit een uitdaging zijn. Hun klachten zijn namelijk niet altijd in dezelfde mate aanwezig en het gesprek bij de specialist is vaak een momentopname. Daarnaast kunnen emoties zoals angst en schaamte een rol spelen. Dankzij de gesprekswijzer kunnen reumapatiënten nu goed voorbereid het gesprek ingaan.

Reumapatiënten vaak terughoudend over ziekteverloop

Vier op de tien patiënten hebben het gevoel dat ze geen waardevolle bijdrage leveren in een gesprek met hun specialist, zo blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten. Dit komt voornamelijk door emoties zoals onzekerheid of angst die tijdens een gesprek de overhand krijgen. Een gevolg hiervan is dat patiënten vaak geen vragen durven te stellen.

Voor reumapatiënten speelt dan ook nog mee dat de intensiteit van hun klachten erg kan wisselen. Het kan zomaar zijn dat een patiënt maanden veel last van klachten heeft gehad, maar deze in de maand van de controleafspraak bij de specialist sterk zijn afgenomen. Als de patiënt het ziekteverloop dan niet goed in kaart kan of durft te brengen, schets de specialist op basis van onvolledige en onjuiste informatie een ziektebeeld.

Gesprekswijzer vormt brug tussen patiënt en specialist

De gesprekswijzer van bevat mogelijke gespreksonderwerpen en een vragenlijst over onder andere de klachten en doelen van de patiënt. Doordat patiënten deze van tevoren invullen, stimuleert de gesprekswijzer patiënten hun ziekteverloop in kaart te brengen en al na te denken over wat ze willen bespreken met hun specialist. Ze kunnen open en eerlijk zijn over hun gevoel en aangeven of ze tevreden zijn met de behandeling.

Dit document biedt ook perspectief voor specialisten. Wanneer specialisten hun patiënten beter kunnen informeren over hun aandoening, kunnen zij ook gericht meedenken over een passende oplossing. Ook krijgt de specialist meer inzicht in de doelen en prioriteiten van een patiënt en kan hij of zij hier rekening mee houden.

Met de gesprekswijzer werken zowel patiënt als specialist aan een goed verlopend gesprek waarbij alle vragen en onzekerheden worden besproken en de juiste behandelmethode kan worden bepaald.

Kijk voor meer informatie over de gesprekswijzer op: https://www.pfizer.nl/reumatoide-artritis-ra

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl