Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Fouten bij ivf-laboratorium UMC Utrecht

woensdag 28 december 2016 | Bron: UMC Utrecht

Fouten bij ivf-laboratorium UMC Utrecht

In het UMC Utrecht zijn bij 26 vrouwen mogelijk verkeerde zaadcellen gebruikt voor de vruchtbaarheidsbehandeling ICSI. Dit komt door een procedurefout in het laboratorium van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Alle vrouwen die tussen april 2015 en november 2016 een behandeling kregen, zijn mogelijk met de verkeerde zaadcellen bevrucht.

Menselijke fout

Het UMC Utrecht verklaart dat het een menselijke fout betreft. “Tijdens de behandeling is zaad achtergebleven van een eerdere behandeling waardoor het zaad met elkaar vermengd is geraakt.”

Mogelijk meer gevolgen

Het laboratorium van het UMC Utrecht werkt voor verschillende andere klinieken in de omgeving. Hierdoor zijn ook patiënten van het St. Antonius vruchtbaarheidscentrum in Utrecht en Nieuwegein mogelijk bevrucht met verkeerde zaadcellen. Het is nog onduidelijk of en hoeveel vrouwen hier getroffen zijn door de fouten. Bij deze instelling mogen de komende periode geen vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd, tot hier duidelijkheid over is.

Al bevallen

De helft van de vrouwen is inmiddels bevallen, een aantal anderen zijn zwanger. Ook zijn er zeker dertien embryo’s ingevroren waarbij het niet zeker is dat het juiste zaad gebruikt is.

Voor de vrouwen en hun partners wordt er zo snel mogelijk een persoonlijk gesprek ingepland met hun behandelend arts. Daarna kan er een DNA-test worden uitgevoerd. Als je nu in deze procedure zit en vragen hebt naar aanleiding van het bericht kun je contact opnemen met het UMC Utrecht via: 088-756 99 88.

.
- Advertentie -
- Advertentie -