Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Endometriose vergroot kans op eierstokkanker

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: The Daily Mail


Vrouwen met endometriose hebben een grotere kans op het krijgen van eierstokkanker. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Het weefsel dat aan de binnenkant van de baarmoeder zit heet endometrium: het baarmoederslijmvlies. Als dit weefsel door onbekende oorzaken buiten de baarmoeder terechtkomt, spreken we van endometriosis of endometriose.

Uit eerder onderzoeken was al naar voren gekomen dat er een verband bestaat tussen endometriose en epitheliale eierstokkanker, de meest voorkomende variant van de ziekte. Een recent onderzoek van de University of Southern California bevestigd en verbreed deze kleinere onderzoeken met een grootschalig onderzoek waarbij de gegevens van 23.000 vrouwen gebruikt zijn.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat endometriose de kans vergroot op drie van de vijf verschillende vormen van eierstokkanker. De kans op epitheliale kanker is bovendien twee keer zo hoog bij vrouwen met een geschiedenis van endometriose, zo stellen de odnerzoekers. De resultaten zijn gepubliceerd in Lancet Oncology.

.
- Advertentie -
- Advertentie -