Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

E-sigaret beter hulpmiddel bij stoppen met roken

maandag 15 juni 2020

De e-sigaret is een beter hulpmiddel bij stoppen met roken dan speciale kauwgom, pleisters of pillen. Dit blijkt uit onderzoek van het Britse Instituut voor de Volksgezondheid waarin 886 proefpersonen die wilden stoppen met roken werden onderzocht. Hieruit bleek dat rokers langer gestopt bleven wanneer ze de e-sigaret gebruiken dan wanneer ze kiezen voor hulpmiddelen zoals nicotinepleisters- kauwgum of tabletten.

Meer rokers gestopt met e-sigaret

De e-sigaret is een elektronische sigaret die vloeistof met nicotine en een smaakstof bevat, die wordt verdampt en geïnhaleerd. Uit onderzoek van het Britse Instituut voor de Volksgezondheid, dat is gedaan onder 886 rokers die een stoppoging deden, bleek dat de e-sigaret de kans op een geslaagde stoppoging kan verbeteren. De proefpersonen werden onderverdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg hulpmiddelen zoals nicotinepleisters-, tabletten en kauwgum, de andere groep kreeg een e-sigaret. Beide groepen kregen voor minimaal een maand persoonlijke begeleiding. Na een jaar was 18% van de proefpersonen die een e-sigaret kreeg nog steeds gestopt met roken. Bij de rokers die andere hulpmiddelen zoals nicotinepleisters- en kauwgom gebruikten om te stoppen was dit percentage slechts 9,9%.

Is gebruik van de e-sigaret ongezond?

Uit een onderzoek naar tabaksverslaving van Jamie Hartmann-Boy (Universiteit van Oxford) is afgelopen jaar gebleken dat de e-sigaret stukken minder schadelijk voor de gezondheid is dan tabak in sigaretten en sigaren. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geeft echter aan dat de e-sigaret dan wel minder schadelijk is dan tabak, maar desondanks wel schadelijke effecten op de gezondheid heeft. De damp van de vloeistof in de e-sigaret bevat stoffen die bij inhalatie irritatie aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker kunnen veroorzaken.

E-sigaret beter dan tabak

Voor een niet-roker wordt het roken van een e-sigaret afgeraden, onder andere omdat deze wel de verslavende stof nicotine bevat. Voor verstokte rokers kan de e-sigaret een gezonder alternatief zijn voor het roken van tabak, omdat er minder schadelijke en kankerverwekkende stoffen in de e-sigaret zitten. Helemaal stoppen met roken is beter, maar bij incidenteel gebruik blijft de gezondheidsschade die een e-sigaret aanricht beperkt, aldus het NVWA (Nederlandse Voedsel-en Waren Autoriteit).

Lees in dit artikel meer over hulpmiddelen bij stoppen met roken. 

Bronnen: nu.nlde volkskrantdestentor.nlRIVM

.
- Advertentie -
- Advertentie -