Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Dood vaak niet bespreekbaar binnen gezin

vrijdag 24 oktober 2014 | Bron: Newsweek

Dood vaak niet bespreekbaar binnen gezin

Praat jij wel eens over de dood? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat veel mensen dit niet of pas te laat doen, met alle emotionele en financiële gevolgen van dien. 

Wanneer een naaste dan plots komt te overlijden, weet de familie niet wat te doen. Wilde hij of zij bijvoorbeeld donor zijn? Een crematie of begrafenis? Daarnaast zijn de zaken financieel gezien ook vaak niet op orde, waardoor de familie voor onverwachte verwachtingen komt te staan. Belangrijke stof dus om juist wel met je naasten te bespreken, ook in gezonde tijden.

Donorregistratie: zeg ja of nee

Al eerder berichtte we over het feit dat hier nog veel winst te halen valt op het gebied van donorregistratie. Vaak moet op het moment van overlijden nog aan de nabestaanden gevraagd worden of de organen van de overledene gebruikt kunnen worden voor transplantatie. Omdat dit op zo'n moment emotioneel beladen is en het bij veel mensen niet ter sprake is gekomen, zien velen ervan af. De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen zou daarom liever zien dat mensen of 'ja' of 'nee' registeren.

Zorg voor financiële opvang

Om ervoor te zorgen dat je naasten niet voor financiële verrassingen komen te staan zodra jij overlijdt, kun je bijvoorbeeld een levensverzekering afsluiten. Er zijn verschillende aanbieders waarbij je dit kunt regelen. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -