Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

De e-sigaret baart Nederlandse longartsen zorgen na alarmerende berichten uit Amerika

woensdag 18 september 2019 | Bron: RIVM

E-sigaret

Uit de Verenigde Staten komen er steeds vaker alarmerende berichten met betrekking op de e-sigaret. Ernstige longziekten en sterfgevallen zijn waarschijnlijk een gevolg van de e-sigaret. De gouverneur van New York wil dan ook onmiddellijk de leeftijdsgrens verhogen van 18 naar 21 jaar. In Europa zijn er nog geen sterfgevallen of zieken gemeld na gebruikt van de e-sigaret. Maar is dat wel echt zo? Longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter zijn er niet gerust op en zoeken het uit.

Klachten e-sigaret VS

De e-sigaret in de Verenigde Staten veroorzaakt meerdere klachten, zoals pijn op de borst, hoesten, kortademigheid, vermoeidheid en gewichtsverlies. In de tabak wereld wordt de e-sigaret benoemd als een ‘gezond’ alternatief voor de normale sigaret. Maar niks is minder waar. De chemicaliën die je inademt bij een e-sigaret zijn over een langere periode zijn wel degelijk schadelijk. Longarts Dekker zegt dat de gevolgen van de gewone sigaret gewoonlijk pas zichtbaar zijn rondom het 38ste levensjaar. Terwijl de e-sigaret, na de introductie in 2003, al vrij vlot voor doden zorgt in de Verenigde Staten.

Waarom zijn er in Nederland nog geen klachten gemeld?

Specialist Esther Croes van het Trimbos Instituut zegt dat de klachten vanuit de Verenigde Staten zijn af te leiden van een bepaalde vloeistof, namelijk THC-olie. Dit is een vloeistof die in Nederland officieel verboden is. “In Nederland zijn er strengere richtlijnen voor de e-sigaret” aldus Esther Croes.

Of er in Nederland ook klachten voorkomen door de e-sigaret weten we niet. Longartsen Dekker en de Kanter vragen hulp van hun collega’s om hier een inventarisatie van te maken. De wetenschappelijke vereniging voor longartsen (NVALT) is het hier mee eens. Zij hebben een oproep gedaan aan longartsen om het te melden wanneer zij een afwijkende vorm van longontsteking zien, waarbij mensen opeens heftig ziek worden. “Als blijkt dat er ook in Nederland doden vallen, dan moet de e-sigaret verboden worden” zegt Wanda de Kanter.

RIVM doet verder onderzoek

Het RIVM gaat een grootschalig onderzoek naar het verband tussen e-sigaretten en de gezondheidseffecten. Hierdoor hopen ze meerdere inzichten te krijgen in de gevolgen van de e-sigaret op de gebruiker. Daarnaast laten ze weten in gesprek te gaan met de Amerikaanse keuringsdienst FDA, om gedachten en nieuwe inzichten uit te wisselen omtrent de e-sigaret.

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl