Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Dag van de mantelzorg: overbelaste mantelzorger droomt van meedenkende baas

dinsdag 15 november 2016 | Bron: RTL Nieuws

Dag van de mantelzorg: overbelaste mantelzorger droomt van meedenkende baas

Vijftien procent van de Nederlandse bevolking van zestien jaar of ouder is mantelzorger. Deze twee miljoen mensen zijn gemiddeld elf uur per week bezig met het zorgen voor een naaste, zoals een kind, ouder, partner of vriend. Eén op de zeven mantelzorgers voelt zich echter overbelast door deze zorg. Daarom wordt vandaag, op de Dag van de Mantelzorg, extra aandacht besteed aan iedereen die voor een naaste zorgt.

Mantelzorg en werk combineren

Bij mantelzorg komt van alles kijken. Niet alleen veel zorg, maar ook veel papierwerk. Veel mantelzorgers geven aan hier hulp bij te willen hebben, zo blijkt uit een onderzoek van de vakbond FNV. Daarnaast hebben veel mantelzorgers ook gewoon een baan. Opvallend is dat mantelzorgers met een baan het vaak beter volhouden dan mantelzorgers zonder baan. Werken en het contact met collega’s is voor hen een welkome afleiding.

Liever flexibel werken

Een nadeel van werken naast de mantelzorg is dat men die twee niet altijd even goed kan combineren. De mantelzorgers uit het onderzoek geven dan ook aan dat ze graag meer invloed willen uitoefenen op hun werktijden. Niet alleen flexibelere werktijden staan op hun verlanglijst, maar ook de mogelijkheid om wat vaker vanuit huis te werken. Een werkgever die meedenkt over de mantelzorg is hierbij essentieel.

Bewustwording door campagne

Vandaag, op de Dag van de Mantelzorg, start een landelijke bewustwordingscampagne waarbij veel aandacht wordt besteed aan het combineren van werk en mantelzorg. Deze campagne van stichting Werk&Mantelzorg wordt uitgevoerd in opdracht van verschillende ministeries. Het doel van de campagne is om de Nederlandse werkgevers mantelzorgvriendelijker te maken, zodat de mantelzorgers de zorg en hun baan beter kunnen volhouden.

Werk&Mantelzorg Buzz-on-tour

Tijdens de campagne Werk&Mantelzorg Buzz-on-tour trekken vertegenwoordigers van de stichting het hele land door om ‘buzz’ te creëren rond mantelzorg. Ze brengen werkgevers en werknemers met elkaar in contact en geven voorbeelden van werkgevers die al met succes een mantelzorgvriendelijk beleid voeren. De eerste stop van de tour is Utrecht, waar de tour vandaag wordt geopend. In januari vertrekt de tour naar een volgende halte. Benieuwd naar de steden waar het team zal stoppen? Op buzz-on-tour.nl vind je het programma van de tour en kun je zelf een halte voorstellen.

Bekijk ook de speciale website die in het leven geroepen is voor de Dag van de Mantelzorg. Meer informatie over wat mantelzorg is vind je in het dossier Mantelzorg op Gezondheidsplein.

.
- Advertentie -
- Advertentie -