Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

'Chronische vermoeidheid veroorzaakt door immuundefect'

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: BBC News

Het  chronisch vermoeidheidsyndroom (CVS), ook wel bekend als ME (myalgische encefalomyopathie), kan worden veroorzaakt doordat het immuunsysteem het lichaam aanvalt. Dat stellen Noorse onderzoekers.

Voor het onderzoek aan de Hauland Universiteit in Bergen deden dertig mensen met CVS mee. De helft van deze groep kreeg twee doses Rituximab toegediend, de andere helft kreeg een placebo. Rituximab is een medicijn tegen onder andere non-Hodgkin en diverse auto-immuunziekten. Van de testpersonen die dit medicijn kregen gaven aan dat ze zich minder vermoeid voelden. In de placebo-groep lag dit percentage aanmerkelijk lager (13%).

De onderzoekers denken dat een bepaald type witte bloedcel, B-lymfocyten, een antillichaam produceert dat het lichaam aanvalt. Deze worden door het medicijn uitgeschakeld.

Onderzoeker Ãystein Fluge: "Het feit dat patiënten reageerden op de behandeling en de vermoeidheid afnam doet ons geloven dat we een van de centrale mechanismen geraakt hebben. Maar we krabben vooralsnog slechts aan de oppervlakte, dus een belangrijke doorbraak wil ik het niet noemen."

.
- Advertentie -
- Advertentie -