Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Cholesterolmedicatie veilig bevonden bij kinderen

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Artsennet

Statines, meestal voorgeschreven bij een te hoog cholesterolgehalte, zijn ook voor kinderen met een aangeboren verhoogd cholesterol veilig en effectief. 

Statines zijn effectief bij kinderen met familiaire hypercholesterolemie. Vroeg met statines beginnen, leidt op latere leeftijd waarschijnlijk tot minder hartziekte. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van Hans Avis (AMC).

Familiaire hypercholesterolemie

Familiaire hypercholesterolemie komt voor bij ruim één op de vierhonderd mensen in Nederland. De aandoening gaat gepaard met een te hoog cholesterolgehalte, wat de slagaderverkalking stimuleert.  De kans op een hartinfarct op latere leeftijd neemt hierdoor toe.

In het onderzoek van Avis werd gekeken of statines ook bij kinderen veilig en effectief zijn. Kinderen die tien jaar lang de behandeling kregen, hebben dit goed verdragen.

Richtlijn

In de richtlijn voor behandeling van familiaire hypercholesterolemie staat dat al op jonge leeftijd behandeld moeten worden met medicatie. Volgens Avis wordt dit nog niet altijd daadwerkelijk uitgevoerd.

.
- Advertentie -
- Advertentie -