Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Borstkankerpatiënten niet geïnformeerd over bijwerkingen bestraling

donderdag 23 mei 2019 | Bron: Borstkankervereniging Nederland

Borstkankerpatiënten niet geïnformeerd over bijwerkingen bestraling

De meeste borstkankerpatiënten (61%) worden niet geïnformeerd over bijwerkingen en late gevolgen van bestralingstherapie. Deze cijfers werden afgelopen dinsdag gepubliceerd door B-force, een online medium waar (ex)borstkankerpatiënten hun mening kunnen geven over borstkankerzorg in Nederland.

Missende informatie

De Borstkankervereniging Nederland (BVN) stelde via B-force de vraag aan (ex)borstkankerpatiënten: “Wat zijn jouw ervaringen met informatievoorziening over bestraling?” die door bijna 700 mensen werd beantwoord. Naast het gebrek aan informatie over bijwerkingen, werden patiënten vaak pas voorgelicht over bestraling na de start van de eerste behandeling. BIjna de helft van de patiënten miste informatie.

Borstreconstructie

Bestraling leidt volgens de patiënten met name tot vermoeidheidsklachten en littekenvorming in de spieren en het bindweefsel. Ook heeft bestraling gevolgen voor de mogelijkheid tot een latere borstreconstructie. Een patiënt vertelt: “Mij werd gezegd dat een reconstructie heel problematisch is na bestraling. Dat dit beter voor de bestraling gedaan kon worden. Dit hoorde ik twee jaar na de bestraling toen ik zelf graag een borstreconstructie wilde. Dit is helaas niet meer mogelijk.”

Volgens de BVN is het belangrijk dat patiënten een weloverwogen keuze kunnen maken bij de uiteindelijke behandeling. De arts moet altijd bespreken wat de effecten en bijwerkingen zijn van de bestraling op het dagelijks leven, en wat het betekent als een patiënt de behandeling niet ondergaat.

Geremde celdeling

Eén op de zeven vrouwen krijgt in Nederland borstkanker. Bestraling is één van de mogelijkheden tot behandeling, die bijvoorbeeld gecombineerd kan worden met chemotherapie of hormoontherapie. Bestraling richt zich tegen het DNA in de kankercellen en heeft een remmend effect op de celdeling, waardoor de groei van de tumor wordt belemmerd. Lees meer over de gevolgen van bestraling op Gezondheidsplein.

.
- Advertentie -
- Advertentie -