Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Bewustzijn risico’s boezemfibrilleren wereldwijd laag

donderdag 27 juli 2017 | Bron: ISTH 2017

Bewustzijn risico’s boezemfibrilleren wereldwijd laag

Slechts ongeveer de helft van de mensen is zich bewust van de risico’s van boezemfibrilleren (ook wel atriumfibrilleren). Dat blijkt een nieuwe internationale studie, geleid door de International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH). Dit lage bewustzijn leidt volgens de onderzoekers mogelijk tot een groter risico op een beroerte.

Bewustzijn verschilt per land

Het onderzoek werd uitgevoerd onder meer dan 6.000 deelnemers uit tien verschillende landen, waaronder Nederland. In vergelijking met andere aandoeningen, is een bewustzijnsniveau van zo’n vijftig procent erg laag. Overigens verschillen de cijfers per land. Zo lag het percentage van bewustzijn in de Verenigde Staten op 67 procent van de respondenten.

Relatie met beroerte onbekend

Opvallend is dat slechts 36 procent van de respondenten zich bewust was van de relatie tussen boezemfibrilleren en een beroerte. Dokter Gary Raskob, voorzitter van de stuurgroep Wereld Trombose Dag, zegt er het volgende over: “Ondanks de hoge prevalentie van atriumfibrilleren wereldwijd, bevestigt deze enquête dat een meerderheid van de mensen een gebrek heeft aan bewustzijn en kennis over deze aandoening.” Met behulp van de Wereld Trombose Dag campagne moet dit bewustzijn, en daarmee ook de preventie van de hartaandoening, verbeteren.

.
- Advertentie -
- Advertentie -