Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling misofonie niet vergoed vanuit basispakket

woensdag 17 oktober 2018 | Bron: Zorginstituut Nederland

Meisje houdt oren dicht

Misofonie – een aandoening waarbij bepaalde geluiden haat of woede opwekken – zal niet vergoed worden vanuit het basispakket. Dit komt doordat het geen erkende psychische stoornis is en er geen bewezen effectieve behandeling is. Dit laat het Zorginstituut weten in het standpunt Behandeling misofonie verzekerde zorg?.

Onderzoek Zorginstituut

Het Zorginstituut heeft op verzoek van Zorgverzekeraars Nederland onderzoek gedaan naar de behandeling van misofonie. Wereldwijd zijn behandelaars en onderzoekers het namelijk niet eens of misofonie neurologisch of psychiatrisch geclassificeerd moet worden. Het standpunt is gebaseerd op de volgende twee punten:

  1. Misofonie is internationaal niet erkend als psychische stoornis met gevalideerde criteria waaraan moet worden voldaan.
  2. De effectiviteit van cognitieve gedragstherapie bij deze aandoening is niet in goed opgezette studies onderzocht.

Meer over misofonie

Bij misofonie ontstaat extreme woede, haat of walging bij het horen van onschuldige geluiden. Het gaat meestal om geluiden van andere mensen, zoals ademen, smakken, gapen of neus ophalen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -