Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Baby's zonder speelgoed als peuter vaker angstig

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: Erasmus MC

Dat sommige peuters angstig zijn en anderen niet, lijkt te kunnen ontstaan door het al dan hebben van speelgoed. Onderzoek van het Erasmus MC vond namelijk een relatie tussen speel- en leeromgeving en emotionele problemen bij jonge kinderen. Kinderen die in hun eerste levensmaanden geen speelgoed hebben dat bij hun leeftijd past, blijken als peuter meer kans op emotionele problemen te hebben.

Deze peuters bleken angstiger, meer teruggetrokken of somberder dan leeftijdsgenootjes die als baby wel dit soort speelgoed hadden. Spelen met speelgoed stimuleert kinderen tot onderzoeken en interactie met anderen. Onderzoekster Rijlaarsdam legt uit: "Voor dit onderzoek werden baby's van gemiddeld drie maanden jong thuis bezocht. Tijdens dit bezoek werd geobserveerd of baby's een eigen plekje hadden zoals een box of deken. Ook werd bekeken in hoeverre een knuffel, een rammelaar en speelgoed met geluid bij de baby in de buurt lagen om ermee te spelen. Dit speelgoed sluit aan bij de ontwikkeling van zeer jonge kinderen. Toen de kinderen anderhalf en drie jaar oud waren, vulden de ouders vragenlijsten in over de emoties en gedragingen van hun kinderen. Ik vond een duidelijk verband tussen een minder optimale speel- en leeromgeving tijdens de eerste levensmaanden en meer emotionele problemen op de peuterleeftijd."

Alert op ontstaan emotionele problemen

Rijlaarsdam hoopt dat mensen zich door haar bevindingen meer alert zijn op het ontstaan van emotionele problemen bij jonge kinderen en hier alerter op weten te reageren. Rijlaarsdam maakte voor haar onderzoek gebruik van de gegevens uit de Generation R studie. Dat is het onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam. De kinderen worden vanaf de vroege zwangerschap tot hun jongvolwassenheid gevolgd.

.
- Advertentie -
- Advertentie -