Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Anticonceptiepil weer leverbaar

dinsdag 18 december 2018

Anticonceptiepil weer leverbaar

Na ruim drie maanden geen levering van de anticonceptiepil is de pil weer leverbaar. De eerste apotheken in Nederland hebben de anticonceptiepil ondertussen binnen, terwijl de levering verder op gang komt. De situatie zal over een paar weken weer normaal zijn. Dit meldt minister Bruins (Medische zorg).

Anticonceptiepil tijdelijk afwezig

De anticonceptiepil was ruim drie maanden niet beschikbaar in de apotheek. Dit kwam doordat er productieproblemen waren bij twee fabrikanten, doordat de pillen niet voldeden aan de gestelde eisen. Het ging om de pil met de werkzame stof ethinylestradiol/levonorgestrel. Dit veroorzaakte lichte paniek bij veel vrouwen die deze pil gebruiken.

Verplichte voorraad

Fabrikanten moeten een verplichte voorraad hebben, waar de overheid toezicht op heeft. Dit zegt Ludwig Castelijns, directeur van Mosadex, de grootste geneesmiddelengroothandel van Nederland. Ook spelen zorgverzekeraars een rol hierbij. De verantwoordelijkheid voor het inkopen van geneesmiddelen ligt bij zorgverzekeraars. Zij kopen geneesmiddelen in op prijs en kijken niet naar de beschikbaarheid ervan. Castelijns vindt dat de overheid hen op hun verantwoordelijkheid moet wijzen. Minister Bruins wil een gesprek houden met de sector over ‘het aanhouden van een zekere voorraad’ om deze situatie in de toekomst te voorkomen.

Meer over anticonceptie

Bron: Nu.nl

.
- Advertentie -
- Advertentie -