Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Amerikaanse jeugd heeft onmeetbaar veel zelfvertrouwen

dinsdag 25 februari 2014 | Bron: nrc.nl

Amerikaans jongeren barsten van het zelfvertrouwen. Dat is zo enorm hoog dat psychologen het niet eens meer kunnen meten. Er zijn in het verleden speciale tests ontwikkeld die het zelfvertrouwen van de pubers kunnen meten maar deze kunnen eventuele verdere stijgingen niet meer waarnemen. De psychologen zijn dan ook van mening dat de bestaande tests moeten worden aangepast. En verder pleiten ze ervoor de speciale programma's die gemaakt zijn om het zelfvertrouwen van de Amerikaanse jeugd de vergroten, als afgerond te noemen. Dat blijkt uit een artikel in het vakblad Review of General Psychology van deze maand.

Overigens blijkt dat zelfbeeld van de gemiddelde Amerikaanse puber niet overeen te komen met de realiteit. Hoewel ze veel zelfvertrouwen hebben, presteren ze nog altijd slechter dan studenten in andere westerse landen. En ook het drugsgebruik onder de Amerikaanse jongeren is niet verminderd.

Overheden wilden in de afgelopen decennia met het verbeteren van het zelfvertrouwen de sociale problemen onder jongeren deels oplossen. Psychologen laten al jaren weten dat dit soort programma's niet het gewenste resultaat opleveren. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw werden allerlei programma's in het leven geroepen om het zelfvertrouwen van de kinderen op te krikken. Sommige methoden sloegen zelfs volledig door; zo werden op school in bepaalde gevallen foute antwoorden niet verbeterd.

Tussen 1968 en 1994 was het zelfvertrouwen van Amerikaanse kinderen al flink gestegen. Recent werden latere onderzoeken onder gezonde scholieren en studenten onder de loep genomen. Zo werden in totaal meer dan tweehonderd onderzoeken onder tienduizenden jongeren, gedaan tussen 1988 en 2008 opnieuw bestudeerd.

.
- Advertentie -
- Advertentie -