Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

AIDS 2018: belang diagnostiek voor 90-90-90 doel

dinsdag 31 juli 2018 | Bron: devex, AIDS 2018

AIDS 2018: belang diagnostiek voor 90-90-90 doel

Van 23 tot en met 27 juli 2018 vond de internationale conferentie AIDS 2018 plaats in Amsterdam. Wereldwijd was AIDS 2018 de grootste conferentie op het gebied van mondiale gezondheidsproblemen zoals hiv en aids. Tijdens de conferentie werden verschillende onderzoeksresultaten besproken en initiatieven gelanceerd om de aids-epidemie te helpen beëindigen.

“Breaking Barriers, Building Bridges”

Het thema van AIDS 2018 was ‘Breaking Barriers, Building Bridges’. Met dit thema benadrukt de organisatie hoe belangrijk het is om sleutelpopulaties in de aids-epidemie te bereiken. Vooral in Oost-Europa, Centraal Azië en Noord-Afrika groeit de gezondheidsdreiging door hiv. Verschillende farmaceuten en onderzoekers presenteerden tijdens de conferentie (mogelijke) oplossingen in de preventie, diagnose en behandeling van hiv.

Snelle point-of-care test virale lading

Zo introduceerde Abbott de m-PIMA: de eerste point-of-care test die in minder dan 70 minuten de virale lading van hiv detecteert. De diagnosetool is mobiel, waardoor een test ook voor mensen in rurale of afgelegen gebieden toegankelijk wordt. Bovendien is de test zeer snel, waardoor de patiënt in één consult de resultaten krijgt en eventueel de behandeling kan worden bijgesteld. Op deze manier draagt Abbott bij aan de toegankelijkheid van hiv-testen en de UNAIDS 90-90-90 doelen.

90-90-90 doelen

De UNAIDS 90-90-90 doelen dienen om hiv onder controle te krijgen en zo aids te kunnen stoppen. De doelen zijn als volgt:

In 2020:

  • Weet 90% van de mensen met hiv zijn hiv-status
  • Is 90% van de mensen met de diagnose hiv goed ingesteld op antiretrovirale therapie (hiv-remmers)
  • Is bij 90% van alle mensen die antiretrovirale middelen gebruiken het virus onderdrukt (een onmeetbare virale lading)

Bekijk voor meer informatie over hiv de website van de hiv-vereniging.

.
- Advertentie -
- Advertentie -