Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

5 tips om pijn bij gewrichtsklachten en artrose te verminderen

woensdag 03 februari 2021 | Bron: Reuma Nederland

5 tips om pijn bij gewrichtsklachten en artrose te verminderen

Gewrichtsklachten en artrose kunnen heel vervelende klachten geven. Bij artrose gaat het kraakbeen in het gewricht achteruit. Het is een vorm van reuma. Doordat het kraakbeen zachter, dunner en brokkelig wordt, ontstaan er veranderingen in het bot onder het kraakbeen. Dit kan voor veel pijn zorgen. Daarnaast kunnen de omliggende zenuwen verzwakken of gaan ontsteken.

Artrose is niet geheel te voorkomen. Soms heb je gewoon dikke pech! Toch zijn er wel een aantal factoren die de symptomen en klachten van artrose kunnen verminderen. Wij hebben er 5 voor je op een rij gezet:

1. Leefstijl

Als je last hebt van overgewicht en daarnaast ook last hebt van artrose of gewrichtsproblemen, dan is het eerste advies vaak om af te vallen. Wanneer je een gezond lichaamsgewicht hebt, zal het gewicht minder op je aangedane gewrichten drukken. Hierdoor kunnen pijnklachten in de gewrichten afnemen.

2. Beweging

Het klinkt in eerste instantie misschien niet als vanzelfsprekend, maar lichaamsbeweging kan bijdragen aan het verminderen van pijn in de gewrichten en pijn door artrose. Door regelmatig matig-intensief te bewegen worden de spieren rondom de gewrichten sterker en treden er minder snel ontstekingen op.

Omdat bewegen bij artrose en gewrichtsklachten vaak pijn doet, is het belangrijk dat je de oefeningen op de juiste manier doet. Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan hierbij goede begeleiding geven.

3. Medicijnen

Medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van de pijn bij artrose en gewrichtsklachten. Veelgebruikte medicijnen zijn pijnstillers zoals paracetamol, ibuprofen, naproxen en diclofenac. Sommige pijnstillers hebben naast de pijnstillende werking ook een ontstekingsremmende werking.

4. Voedingssupplementen

Naast medicijnen zijn er ook bepaalde voedingssupplementen die soms een pijnstillende werking hebben bij artrose of gewrichtsklachten. Een voorbeeld hiervan zijn capsules van de groenlipmossel van Synofit. Dit voedingssupplement bevat Omega-3-vetzuren en glucosamine. Deze stoffen dragen bij aan de ontstekingsremmende reactie en bij de opbouw van kraakbeen en weefsels. Voedingssupplementen hebben geen bewezen werking op artrose, maar bij sommige mensen vermindert het wel degelijk de pijn.

5. Complementaire behandelingen

Een ander woord voor ‘complementaire behandeling’ is ‘alternatieve behandeling’. Dit is vaak een aanvullende behandeling op de reguliere behandeling. Voorbeelden van alternatieve behandelingen zijn:

  • Acupunctuur
  • Homeopathie
  • Kruiden, planten en kruidenmiddelen

De meeste alternatieve behandelingen worden vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Vaak stellen de zorgverzekeraars wel eisen aan de vergoeding. Controleer dit dus altijd voordat je een behandeling start.

.
- Advertentie -
- Advertentie -

Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl