Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

13 soorten kanker herkenbaar uit één druppel bloed

vrijdag 29 november 2019 | Bron: medicaldevice-network.com

Toshiba heeft in samenwerking met Tokyo Medical University en The National Cancer Center een bloedtest ontwikkeld die naar zeggen binnen een paar uur op basis van één druppel bloed 13 verschillende typen kanker kan herkennen. De test zou een nauwkeurigheid van 99% hebben. Volgend jaar wordt een pilot gestart. Een succesvolle testperiode zou baanbrekende gevolgen hebben. Zo zouden de verschillende soorten kanker in een vroeger stadium kunnen worden gedetecteerd.

MicroRNA in het bloed

De technologie maakt gebruik van de typen en concentratie microRNA in het bloed. MicroRNA zet genen in je DNA ‘aan’ of ‘uit’, waardoor de eiwitten die in dat gen zijn gecodeerd, wel of niet worden aangemaakt. Bij een aantal soorten kanker is de concentratie microRNA in het bloed aanzienlijk hoger of lager. De technologie meet deze afwijkingen en kan daarmee 13 verschillende soorten kanker al in een vroeg stadium herkennen. Het gaat specifiek om kanker van de maag, slokdarm, longen, lever, galwegen, darmen, eierstokken, prostaat, blaas, borsten, alvleesklier, weke delen en steuncellen in de hersenen.

Nieuwe methode sneller dan vergelijkbare onderzoeken

Er zijn meerdere bedrijven die onderzoek doen naar kankerdetectie door middel van bloedonderzoek. Volgens hoofdonderzoeker Koji Hashimoto van het Toshiba Frontier Research Laboratory heeft het onderzoek van Toshiba een voordeel ten opzichte van de andere onderzoeken. De analyse van de nieuwe methode is sneller en goedkoper en heeft naar zeggen een nauwkeurigheid van 99%. Volgens Toshiba is het geen uitgebreide kankertest en zou deze bestaande onderzoeken niet kunnen vervangen.

Ook snellere detectie borstkanker dankzij MRI-scans

Met de stijging in het aantal patiënten met kanker, is het vroeger kunnen detecteren van kanker des te belangrijker. Bij het landelijke borstonderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd, zouden honderden gevallen van borstkanker in een eerder stadium kunnen worden gesignaleerd als er een MRI-scan aan het onderzoek wordt toegevoegd. Vooral vrouwen met zeer dicht borstweefsel hebben er mogelijk baat bij. Bij deze vrouwen is een mogelijke tumor niet goed zichtbaar op een röntgenfoto en dat is problematisch, aangezien vrouwen twee keer zoveel risico op borstkanker hebben. Het is daarom belangrijk dat er niets over het hoofd wordt gezien.

www.nos.nl

.
- Advertentie -
- Advertentie -