Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Welke ongemakken kun je verwachten in de eerste drie maanden van je zwangerschap?

3.5 uit 5 - 14 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

De hormonenstorm in het lichaam blijft vaak niet onopgemerkt. Allerlei kleine ongemakken kunnen zich voordoen zoals spierkrampen vanwege de tragere bloedcirculatie. Maar er is meer. De meest voorkomende ongemakken zetten we hier op een rij.

  • Het hCG-hormoon en de verhoogde concentratie progesteron zorgen er vooral de eerste drie maanden voor dat de vrouw zich ontzettend moe kan voelen. Het advies luidt in de meeste gevallen: gewoon aan toegeven. Wat eerder naar bed 's avonds en wie er de mogelijkheid toe heeft zou zelfs een middagdutje kunnen invoeren. Niet teveel hooi op je vork nemen is raadzaam in deze periode. Soms is er sprake van ijzertekort (bloedarmoede).
  • Ochtendmisselijkheid is de bekendste. Maar ook kunnen sommige vrouwen al niet goed worden bij het ruiken van vlees of andere kookluchtjes. Om de misselijkheid overdag tegen te gaan is het beter kleine maaltijden verspreid over de dag te eten. Tegen de ochtendmisselijkheid is ook wel iets te doen. Een tip: eet iets wat licht verteerbaar is voordat je opstaat, zoals een beschuitje en een kopje thee, en sta vervolgens heel rustig op.
  • De gewichtsvermeerdering tijdens de zwangerschap heeft ook te maken met de grotere hoeveelheid bloed die de vrouw in haar lichaam heeft. Dat betekent tevens een grotere druk op de kleine bloedvaten, wat meer kans geeft op een bloedneus. Ook bloedingen van het tandvlees komen eerder voor.
  • Het hormoon progesteron is er de oorzaak van dat wanden van aderen en spieren slapper worden tijdens de zwangerschap. Gevolg: de darmen werken trager. Dat betekent dat het risico op aambeien toeneemt. Met het eten van onder andere rauwkost, fruit (met schil), noten en volkoren producten wordt de stoelgang goed op gang gehouden en wordt harde ontlasting vermeden, en daarmee ook aambeien. Ook veel drinken op een dag helpt daarbij. Evenals voldoende lichaamsbeweging. Een waarschuwing: gebruik géén laxeermiddelen.
  • Om dezelfde reden als bij aambeien kunnen ook spataderen ontstaan. Nog verder aangewakkerd door het vasthouden van vocht en een groter wordende baarmoeder die de bloedsomloop kan belemmeren. Draag daarom geen strakke kleding (kousen) en blijf niet te lang staan. Blijf goed in beweging en leg bij het rusten gerust de benen wat hoger.
  • Ook de maag heeft een tragere werking tijdens de zwangerschap en krijgt bovendien steeds minder ruimte. Ook hier geldt weer dat rustig en niet teveel tegelijk eten helpt bij het tegengaan van maagzuur. Koffie en alcohol worden afgeraden, kruidenthee en melk daarentegen aangeraden. Wat ook wel helpt is goed rechtop zitten en 's nachts het hoofd wat hoger leggen op een kussen.
  • Een gaaf gezicht verandert in een gezicht met rode pukkeltjes. Iemand die anders regelmatig pukkeltjes heeft, heeft ineens een gaaf gezicht. Het gebeurt allemaal onder invloed van de hormonenstorm in het lichaam, met name tijdens de eerste drie maanden. Daarna is het probleem vaak verdwenen.
- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3.5 uit 5 - 14 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 09-07-2020

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -