Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe verloopt wondgenezing?

4 uit 5 - 31 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Het proces van wondgenezing is erg ingewikkeld. Hoewel niet iedere wond hetzelfde is, doorloopt de wondgenezing wel grofweg drie fasen. Met in iedere fase weer nieuwe factoren die van invloed zijn op het verloop van de genezing. Ontbreekt er één factor? Dan kan de fase niet worden doorlopen en stremt het proces van wondgenezing. Hieronder lees je meer over de drie fasen van de wondgenezing.

Fase 1: Noodreparatie

WondjeIn deze fase reageert je huid op de toegebrachte beschadiging door als het ware een eerste noodreparatie uit te voeren. Deze noodreparatie bestaat uit de vorming van een beschermende korst op wond. Bij de vorming van deze korst spelen verschillen processen een rol. Processen die de wondgenezing stimuleren (activators) en processen die de wondgenezing afremmen. Voor de normale wondgenezing moet er een juiste balans bestaan tussen de activators en de afremmers. Bij complexe wonden heb je te maken met een slecht wondbed, dit bemoeilijkt de korstvorming. Meestal blijft deze in dat geval dan ook uit.

Fase 2: Ontsteking en vorming van nieuwe bloedvaatjes

In de ontstekingsfase worden de bacteriën als het ware opgeruimd. Dit gaat gepaard met ontstekingsverschijnselen als warmte, zwelling, roodheid en pijn. Als de wond is verschoond en bacterie-vrij is, dan start het proces waarbij de beschadigde laag van het huidweefsel wordt vervangen door nieuw weefsel. Hierbij worden er ook nieuwe bloedvaatjes gevormd. Het nieuwe weefsel is in deze fase nog erg kwetsbaar. Dit heeft tijd nodig om te herstellen en zo komen we dan ook in de laatste fase.

Fase 3: Rijping

In de laatste fase krijgt het nieuwe weefsel de tijd om te ‘rijpen’ tot een stabiel littekenweefsel. Ook wordt een overmaat aan bloedvaatjes afgebroken en heeft het collageen tijd om te rijpen. Bundels van collageen zorgen voor de stevigheid van het weefsel en elastinevezels zorgen voor de soepelheid en elasticiteit. Samen dragen zij bij aan de stabiliteit van het littekenweefsel, wat belangrijk is om te voorkomen dat de wond opnieuw open gaat.

Bron: Wondgenezing: De balans tussen de verschillende factoren die van invloed zijn op de wondgenezing. Door Dr. E.N. Lamme, Sr. Research Scientist, U.M.C.N., St Radboud Ziekenhuis te Nijmegen.

- Advertentie -
Terug naar het begin

Vond je deze informatie nuttig?

4 uit 5 - 31 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 05-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -