Voetschimmel behandelen
Voetschimmel is in het algemeen goed zelf te behandelen. Is de huid rond de schimmelplek rood, warm en pijnlijk? Neem dan contact op met de huisarts. Zelf voetschimmel behandelen kan op de volgende manieren:
Voetschimmelcrème
Voetschimmel kun je behandelen met bepaalde crèmes. Let op dat er in de crème een schimmeldodend middel of een middel dat de groei van schimmel tegengaat inzit. Zo’n crème kun je het beste één of twee keer per dag aanbrengen op de geïnfecteerde plekken. Reinig voor het gebruik van de crème altijd goed je voeten met water. Eventuele huidschilfertjes kun je weghalen met wattenstaafjes.
Omdat een schimmelinfectie vaak uitgebreider is dan met het blote oog te zien is, kun je de zalf het beste tot twee centimeter rondom de geïnfecteerde plekken aanbrengen. Let er bij het smeren op dat je een dunne laag aanbrengt: je moet de crème of zalf niet meer goed kunnen zien na aanbrengen. Een te dikke laag kan voor huidirritatie zorgen.
Na ongeveer een week zal je verbetering zien bij het gebruik van de crème. Het kan een aantal weken duren voordat de schimmelinfectie volledig verdwenen is.
Poeder tegen voetschimmel
Naast een voetschimmelcrème is poeder dat schimmeldodend werkt ook een optie. De poeder kun je over je voeten, maar ook in je schoenen strooien. Dit voorkomt dat je geïnfecteerde schoenen in de toekomst nog een keer een schimmelinfectie veroorzaken.
Jodium
Voetschimmel behandelen kan ook met een jodiumoplossing. Je kunt een jodiumoplossing gewoon bij de apotheek kopen. Let erop dat je een jodiumoplossing koopt met 10% povidonjood. Povidonjood is een ontsmettend middel. Dep dat twee keer per dag op de geïnfecteerde plekken. Voor een optimaal resultaat laat je jodium helemaal opdrogen voordat je je sokken weer aandoet.
Medicatie tegen voetschimmel
Wanneer je last hebt van een hardnekkige voetschimmelinfectie, kan je huisarts voorstellen medicatie te slikken tegen de infectie. Dat zijn tabletten of capsules, vaak met de werkzame stoffen terbinafine en itraconazol. De behandeling zal ongeveer een maand duren. Goed om te weten bij het gebruik van antischimmelmedicatie:
- Antischimmelmedicatie zijn zware medicijnen
- Wanneer je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft kun je deze medicatie niet gebruiken
- De medicatie kan niet in combinatie worden gebruikt met enkele andere medicijnen. Zo kan het de werking van sommige medicijnen versterken (denk hierbij aan antidepressiva, bloedverdunners en hartmedicijnen). Cholesterolverlagende pillen gaan ook niet goed samen met antischimmelpillen. Raadpleeg daarom altijd een arts wanneer je besluit antischimmelmedicatie te gebruiken
- Antischimmelpillen kunnen bijwerkingen geven. Zo leveren antischimmelpillen onder andere een kleine kans op leverproblemen
- Een antischimmelkuur vermindert de betrouwbaarheid van bepaalde anticonceptie, zoals de anticonceptiepil. Gebruik daarom tijdens een kuur altijd een condoom als aanvullende bescherming tegen zwangerschap
Het verloop van voetschimmel behandelen
Na twee tot vier weken gebruik van een antischimmelmiddel zie je verbetering. Puistjes en blaasjes zullen langer blijven zitten, deze hebben meer tijd nodig om te genezen. Ook je voetzolen hebben een langere behandeling nodig, de huid is hier dikker. Neem contact op met je arts als de voetschimmelcrème je voetschimmel niet vermindert.
Slik je antischimmelpillen en heb je last van misselijkheid, geel oogwit, jeuk, donkerbruine urine, ontkleurde (gele/witte) ontlasting of andere verdachte klachten? Dan is het belangrijk contact op te nemen met je arts.