Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Welke problemen en gevoelens komen er kijken bij verminderde vruchtbaarheid?

5 uit 5 - 1 beoordeling
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Niet zwanger kunnen worden is erg ingrijpend. Nog voor je maar met onderzoeken bezig bent, kan het al stress en emoties opleveren voor zowel jou als voor je partner. 

Vrouwen om je heen worden wel zwanger. Op feestjes wordt gevraagd of je (eigenlijk wel) kinderen wil. Opeens zie overal om je heen vrouwen mét kinderen. Je kunt het gevoel krijgen als man of vrouw niet te deugen, incompleet te zijn. Vaak zet het een relatie onder druk.

Dan volgt de lastige stap om bij aan arts aan te kloppen. Vanaf dat moment is een veel gehoord probleem dat zowel mannen als vrouwen het gevoel hebben in een emotionele achtbaan terecht te zijn gekomen. Er kunnen vele onderzoeken en behandelingen volgen, waarbij je van tevoren niet weet of het resultaten oplevert.

Dit alles kan een behoorlijke wissel op je relatie trekken. Seks gaat een andere rol spelen in je relatie. Vrijen moet op commando. Daarnaast kan het zijn dat jij en je partner verschillend denken over het wel of niet laten doen van bepaalde onderzoeken of behandelingen. De buitenwereld kan er door onbegrip nog een schepje bovenop doen met goedbedoelde adviezen of opmerkingen als: “Er zijn toch ergere dingen”. 

Van kinderwens naar wel of geen zwangerschap is bij verminderde vruchtbaarheid een zwaar traject. Hierover praten is erg belangrijk. Praten kun je met elkaar, met vrienden, familie of misschien met een professionele hulpverlener. Ook als het lukt om zwanger te raken bij verminderde vruchtbaarheid is het belangrijk om te praten. Het kan goed zijn zaken te bespreken met ‘ervaringsdeskundigen’ of met lotgenoten.

Kijk voor meer informatie op www.freya.nl. Dit is de website van de patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek. Hier kun je terecht met vragen of informatie over onderzoeken en behandelingen bij verminderde vruchtbaarheid. Ook kun je via deze website in contact komen met lotgenoten.

- Advertentie -
Verder lezen

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 1 beoordeling

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 20-03-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -