Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

De vroeggeboorte: de bevalling zelf

3.9 uit 5 - 14 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Bij een vroeggeboorte start de bevalling eerder dan de bedoeling is. Eigenlijk moet je baby nog een aantal weken blijven zitten, maar vanwege vaak onbekende redenen start de bevalling spontaan eerder. Hoe gaat dit precies? En is een vroeggeboorte nog uit te stellen?

Een vroeggeboorte wordt meestal gekenmerkt doordat de vliezen voortijdig breken en/of er te vroeg weeën (pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder) plaatsvinden. Als vliezen vroegtijdig zijn gebroken, maar de bevalling nog niet op gang is gekomen, bestaat er een kans op infectie die via de vagina het kind kan bereiken. Zowel moeder als baby kunnen daar ziek van worden. In dat geval zal de arts de moeder eerst antibiotica geven. De arts kan vervolgens in overleg met de moeder besluiten de vroeggeboorte te rekken, zodat de organen van de baby meer tijd krijgen om te rijpen. Of het mogelijk is een dreigende vroeggeboorte uit te stellen, is afhankelijk van: 

  • Hoe lang je precies zwanger bent. 
  • Hoe het met jou gaat.
  • Hoe het met je kind gaat. 
  • Of je vliezen gebroken zijn. Als de vliezen gebroken zijn dreigt het gevaar op een bacteriële infectie die zowel schadelijk voor jou als voor je baby is. Verder kan er minder inwendig onderzoek worden uitgevoerd, omdat dit het risico op een bacteriële infectie vergroot. 
  • Of en hoeveel ontsluiting je hebt. Als je meer dan vijf centimeter ontsluiting hebt, kan de bevalling niet meer worden uitgesteld. 

Weeënremmers

Als de vliezen vroegtijdig zijn gebroken, adviseert 40% van de gynaecologen om weeënremmers te gebruiken zonder dat er al weeën plaatsvinden. Medicijnen om de weeën te remmen worden via een injectie, zetpil of infuus toegediend. Weeënremmers kunnen de bevalling van enkele uren tot enkele dagen uitstellen. 

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn bijnierschorshormonen die in het lichaam worden aangemaakt onder invloed van stress. Het toedienen van corticosteroïden bij de moeder zorgt ervoor dat de organen van de baby die te vroeg geboren dreigt te worden, sneller rijpen. Het effect van de corticosteroïden is meetbaar na twaalf uur en optimaal na 24 tot 48 uur. Door het toedienen van corticosteroïden krijgen prematuren een betere prognose. Zowel voor moeder als kind zijn er tot op heden geen nadelige effecten bij het toedienen van corticosteroïden geconstateerd. 

Geboorte van prematuren

Een premature baby kan op een natuurlijke manier via de vagina ter wereld komen of via een keizersnede. Tijdens de bevalling wordt het hartritme van de baby nauwkeurig in de gaten gehouden, zodat er direct kan worden ingegrepen als dat nodig is. Afhankelijk van de zwangerschapsduur, wordt de baby vrij snel na de bevalling in de couveuse gelegd om te voorkomen dat de baby te sterk afkoelt.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3.9 uit 5 - 14 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 05-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -