Overspannen en werk
Overspannen zijn en werk gaan vaak met elkaar gepaard. Toch spelen er - naast een hoge werkdruk - doorgaans meer factoren mee.
Overspannenheid begint altijd bij chronische stress, dit kan net zo goed ontstaan door maatschappelijke druk of stressoren in de privésituatie, zoals ziekte. Een traumatische of ingrijpende persoonlijke gebeurtenis, zoals een scheiding of verlies kunnen evengoed aanleiding zijn voor overspannenheid. Indien werkomgeving en werkdruk een hoge mate van werkstress veroorzaken, is iemand waarschijnlijk wel overspannen geraakt door werk.
Op deze pagina gaan we verder in op het signaleren van stress bij collega’s en welke acties je kunt ondernemen.
Collega op werk overspannen
Veel mensen hebben zelf niet door dat ze veel stress hebben of zelfs overspannen zijn. Ze zitten al te diep in de situatie, waardoor ze niet in staat zijn de klachten te signaleren. Pas wanneer ze een burn-out hebben, zijn ze zich ervan bewust. Dan is het helaas te laat.
Als collega of werkgever kun je helpen de signalen te herkennen. De volgende tekenen kunnen wijzen op overspannenheid:
- Snel geïrriteerd zijn
- Vaak pauzes overslaan
- Vaak achter het bureau eten
- Steeds vaker overwerken
- Sneller fouten maken
- Het overzicht kwijtraken
- Minder vrolijk zijn dan voorheen
- Steeds meer klagen
- Minder interesse hebben in het werk
Wat te doen bij overspannenheid op werk?
Indien je collega voldoet aan (een gedeelte van) bovenstaande punten, is actie ondernemen cruciaal. Collega’s en werkgevers spelen hierin een belangrijke rol. Je kunt de volgende acties ondernemen:
- Ga een open gesprek aan. Het liefste niet binnen de werkomgeving. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken met je collega.
- Laat weten wat jou de laatste tijd opvalt aan je collega. Vraag hoe het gaat, zowel op werk als privé.
- Moedig je collega aan om hulp te zoeken en/of het probleem te erkennen. Licht toe dat erkenning geen zwakte is, maar juist een kracht. Geef ook aan dat je collega altijd contact kan opnemen met de HR-manager indien deze aanwezig is binnen jouw bedrijf.
- Vraag of hij/zij momenteel ondersteuning nodig heeft en hoe hij/zij dit voor zich ziet.
- Vertel je collega dat een fitte werknemer voor het bedrijf én zichzelf van belang is.
- Organiseer bijeenkomsten voor collega’s en leidinggevenden. Aan de collega’s leg je uit hoe je bij jezelf en bij anderen stress en overspannenheid kunt herkennen. Aan de leidinggevenden richt je de uitleg ook op het belang van een fitte werknemer en wat voor impact stress heeft op zowel het team als de resultaten van het bedrijf.
Dit dossier is mede mogelijk gemaakt door onze partners