Wat zijn de oorzaken van zweetaanvallen?
Of je nou wil of niet: zweten doen we allemaal. Daar kun je helaas weinig aan doen. Maar wat is eigenlijk het nut van zweten, waarom hebben we soms last van zweetaanvallen en wat is de oorzaak van overmatig zweten?
Het nut van zweten
Zweten heeft als nut om warmte aan het lichaam te onttrekken en de lichaamstemperatuur op peil te houden. Rond de zweetcellen liggen spiercellen die het water naar buiten knijpen waardoor het vocht op de huid terechtkomt. Uiteindelijk verdampt het laagje zweet waardoor de huid afkoelt en voorkomt dat het lichaam oververhit raakt.
Wanneer hebben we zweetaanvallen?
Zweten is een heel natuurlijke en bovendien belangrijke lichaamsfunctie. Als je niet zweet, raak je de warmte in je lichaam niet kwijt waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Dit kan tot allerlei lichamelijke klachten leiden zoals hoofdpijn, misselijkheid en bewustzijnsveranderingen.
Zweetaanvallen doen zich normaal gesproken voor:
- Bij koorts.
- Tijdens of na lichamelijk inspanning.
- Door emotionele prikkels, zoals stress.
- Bij hitte.
- Tijdens of na het drinken van alcohol.
- Tijdens of na het nuttigen van kruidig en pittig eten.
- Als gevolg van een fysieke aandoening en bepaald medicijngebruik.
Bij mensen die last hebben van overmatig zweten is geen duidelijk aantoonbare oorzaak te vinden en kunnen zweetaanvallen zich dus op ieder moment voordoen.
Wat is de oorzaak van overmatig zweten?
De exacte oorzaak van overmatig zweten is moeilijk te achterhalen. Het is in ieder geval belangrijk om onderscheid te maken tussen de primaire vorm van overmatig zweten, primaire hyperhidrosis, en de secundaire vorm, ook wel secundaire hyperhidrosis.
Primaire Hyperhidrosis
Overmatig zweten zonder aanwijsbare oorzaak wordt ook wel idiopathische of primaire hyperhidrosis genoemd.
- Er zijn aanwijzingen dat de prikkel om te zweten ontstaat door een overactief zenuwstelsel waardoor er vanuit de hersenen een verkeerd signaal gestuurd wordt naar de zweetklieren.
- Waarschijnlijk speelt erfelijke aanleg ook een rol. Bij dertig tot vijftig procent van de mensen die overmatig transpireren komt de aandoening namelijk al ergens in de familie voor.
Meestal openbaren de eerste symptomen zich in de puberteit en blijven de klachten enkele tientallen jaren bestaan.
Secundaire hyperhidrosis
Soms is er sprake van overmatig zweten door een fysiek of psychologisch probleem, ook wel secundaire hyperhidrosis genoemd.
- Deze vorm van overmatig zweten ontstaat bijvoorbeeld door overgewicht of de overgang.
- Ook een (chronische) infectie als tuberculose, een hormonale ziekte als een te snel werkende schildklier, kanker of bepaald medicijngebruik (bijvoorbeeld de pil en antidepressiva) zijn mogelijk oorzaak van deze secundaire vorm van overmatig zweten.
In dit geval is de aandoening op te lossen door de medische oorzaak te behandelen.