Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat kun je zelf doen om het risico op osteoporose te verminderen?

4.6 uit 5 - 7 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor osteoporose. Om het risico op osteoporose te verkleinen, kunt u een aantal leefregels toepassen die ervoor zorgen dat het evenwicht tussen botaanmaak en botafbraak zo optimaal mogelijk blijft. Voorbeelden van deze leefregels zijn een gezond eetpatroon dat rijk is aan calcium, voldoende beweging en voldoende vitamine D. Het is het beste om deze regels al vanaf jonge leeftijd toe te passen zodat de te bereiken piekbotmassa zo hoog mogelijk wordt.

U kunt zelf een aantal maatregelen nemen om het risico op osteoporose te verminderen. Deze zijn hieronder beschreven:

  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging speelt een belangrijke rol bij de opbouw en het behoud van botsterkte. Het gaat verlies van botmassa tegen. Met name lichaamsdragende beweging heeft een gunstige invloed, bijvoorbeeld traplopen, hardlopen, wandelen. U kunt met uw arts overleggen welke lichaamsbeweging het beste past bij uw leeftijd en gezondheidstoestand.  

  • Niet roken en matig gebruik van alcohol

Roken verhoogt de kans op osteoporose omdat het van invloed is op de snelheid waarmee u botmassa verliest. Alcohol beïnvloedt het vermogen van het lichaam om gezonde botten te behouden.

  • Zorg voor voldoende calcium

Calcium is een belangrijk mineraal voor je botgezondheid. Als vuistregel geldt dat 4 zuiveleenheden per dag voldoende zijn. Goede calciumbronnen zijn:

  • Zuivelproducten.
  • Sommige vruchten zoals gedroogde abrikozen en gedroogde vijgen.
  • Noten en zaden.
  • Groene groenten.
  • Vis (met name gezouten haring en zalm uit blik).
  • Zorg voor voldoende vitamine D

Vitamine D kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van osteoporose omdat het uw lichaam helpt bij de opname van calcium uit uw voedsel. Het speelt ook een belangrijke rol bij valpreventie. Vitamine D zit in sommige voeding, met name vette vis, lever en ei maar wordt voornamelijk aangemaakt door de invloed van zon op uw huid. In het hoofdstuk ‘Osteoporose en de rol van Vitamine D’ leest u hier alles over.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.6 uit 5 - 7 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 19-08-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -