Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Fabels en feiten over de morning after pil

4.4 uit 5 - 8 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Veel mensen weten van het bestaan van de morning after pil, maar weten niet precies hoe deze werkt of gebruikt wordt. Dit komt mede omdat er een taboe heerst op de morning after pil. We hebben immers allemaal geleerd dat je altijd veilig seks moet hebben om zwangerschappen en soa’s te voorkomen. We zetten de fabels en feiten over de morning after pil voor je op een rij.

Per jaar heeft zo’n 30% van de vrouwen minimaal één keer onbeschermde seks. Lang niet al deze vrouwen (minder dan 20%) gaan naar de apotheek of drogisterij om de morning after pil te halen. Vaak omdat ze het risico op een zwangerschap onderschatten, maar ook omdat ze zich schamen of niet goed geïnformeerd zijn over het juist gebruik van de morning after pil.

Dit zijn de meest hardnekkige fabels:

  • Je gebruikt de morning after pil alleen na een “ongelukje” met een voorbehoedsmiddel. Onjuist: de morning after pil is voor alle vrouwen die onbeschermde seks hebben gehad en een zwangerschap willen voorkomen.
  • Van de morning after pil word je ziek. Onjuist: want de moderne morning after pil heeft doorgaans weinig bijwerkingen. Heb je toch last van bijwerkingen als hoofdpijn, misselijkheid, buikpijn of een pijnlijke menstruatie, neem dan eventueel contact op met je arts.
  • De morning after pil veroorzaakt een mini-abortus. Onjuist: de morning after pil stelt net als de anticonceptiepil de eisprong uit, waardoor het sperma geen kans krijgt om een eicel te bevruchten. Als de ovulatie al heeft plaatsgevonden, dan werkt de morning after pil ook niet meer.
  • Je kunt de morning after pil gebruiken als gewone anticonceptie. Onjuist: de morning after pil is geen gewone anticonceptiepil, maar echt geschikt als noodmiddel. Gebruik van de gewone anticonceptiepil is een stuk effectiever dan iedere keer na onbeschermde seks een morning after pil nemen. De morning after pil is niet 100% effectief.
  • Het maakt niet uit welke morning-afterpil ik kies. Onjuist: Met een morning after pil met Ulipristalacetaat heb je minder kans om zwanger te raken dan bij een morning after pil met Levonorgestrel. Dat komt omdat Ulipristalacetaat ook net voor de ovulatie werkt en Levonorgestrel niet.

Heb je onbeschermd seks gehad dan is het toch echt verstandig om te proberen je schaamte opzij te zetten. Je bent écht niet de enige die weleens onbeschermde seks heeft gehad. Voorkom ongewenst zwanger worden kom in actie!

- Advertentie -
Terug naar het begin

Vond je deze informatie nuttig?

4.4 uit 5 - 8 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 25-10-2016

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -