Welke mythes zijn er over migraineaanvallen?
Migraine is misschien wel een van de minst begrepen ziektes ter wereld. Een paar mythes:
Mythe: migraine is niet ernstig; het is gewoon een flinke hoofdpijn
Werkelijkheid: Migraine is een ziekte en hoofdpijn is slechts één van de vele symptomen ervan. In het ergste geval is een migrainepatiënt bij een aanval dagenlang geïnvalideerd. Uit een onderzoek van de World Health Organisation (2012) bleek dat migraine zevende staat op de lijst van meest invaliderende aandoeningen in de wereld. Uit een ander onderzoek (Melt-studie, 2003) bleek dat mensen met migraine in Europa per jaar bijna 20 werkdagen missen als gevolg van migraine. Verder bleek dat 78% van de mensen met migraine het gevoel had dat het een aanzienlijke invloed op hun leven had en 68% moest tijdens de aanval op bed blijven. Ze werden hierdoor ernstig belemmerd.
Mythe: Alleen vrouwen krijgen migraine
Werkelijkheid: Hoewel drie keer zoveel vrouwen als mannen aan migraine lijden (waarschijnlijk door hormonale oorzaken), krijgen zowel mannen als vrouwen migraine. Migraine is in geen geval een teken van mentale zwakte of het leven niet aankunnen.
Mythe: migraine verstoort het leven van mensen niet
Werkelijkheid: Migraine verstoort het leven van mensen vaker wel dan niet, en in sterkere mate dan je zou verwachten. Migrainepatiënten geven een lagere score voor hun kwaliteit van leven dan patiënten met andere chronische ziektes zoals artritis, diabetes, depressie en rugproblemen. Daarnaast bleek uit het eerder genoemde onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dat iemand tijdens een migraineaanval meer geïnvalideerd is dan iemand met onderbeenamputatie, blindheid en doofheid.
Deze informatie is gecontroleerd door:
Dit dossier is goedgekeurd door De Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten