Vaccinatie tegen meningokokken
Om de kans op besmetting met de meningokokkenbacterie te verkleinen, is een goede hygiëne belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van papieren zakdoekjes bij het hoesten en niezen. Was ook regelmatig je handen, vooral na hoesten en niezen. Echter, de meest effectieve manier om een meningokokkeninfectie te voorkomen is vaccinatie.
MenACWY-vaccinatie
De vaccinatie tegen Meningokokken C maakt sinds september 2002 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma. In 2018 is deze vaccinatie vervangen door een combinatieprik die bescherming biedt tegen vier groepen meningokokken: A, C, W en Y. Alle kinderen krijgen deze vaccinatie standaard aangeboden binnen het Rijksvaccinatieprogramma op de leeftijd van 14 maanden en 14 jaar oud.
In 2019 is er een inhaalcampagne geweest waarbij ook tieners van 15 tot 18 jaar oud de menACWY-vaccinatie aangeboden kregen. Omdat zij als jong kind deze vaccinatie niet hebben gekregen en wel in een risicogroep vallen, konden zij alsnog de meningokokkenvaccinatie krijgen.
Vaccinatie meningokokken B op eigen initiatief
Meningokokkenziekte door groep B komt nog regelmatig voor doordat er niet gevaccineerd wordt tegen deze groep. In 2018 werd 36% van de gevallen (74 van de in totaal 205 gevallen) veroorzaakt door groep B*. Meningokokken B komt vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar en bij tieners.
Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de ouders denkt dat de meningokokkenvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma ook beschermt tegen groep B.** Dit is echter niet zo. Voor meningokokken B is wel een vaccinatie beschikbaar, maar deze is niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie is alleen beschikbaar op eigen initiatief en op eigen kosten bij de (huis)arts of GGD.