Kalknagels behandelen: hoe en wat?
Kalknagels zijn niet alleen besmettelijk, ze zijn ook erg ontsierlijk. Volgens 40% van de Nederlandse vrouwen bepaalt het uiterlijk van de teennagels de mate waarin ze blij zijn met hun voeten. Redenen genoeg om kalknagels te bestrijden. Maar hoe doe je dat? En welk middel tegen kalknagels kun je gebruiken?
Kalknagels kun je op verschillende manieren behandelen. Er kunnen medicijnen ingezet worden die de schimmelinfectie van binnenuit te lijf gaan, maar je kunt ook producten of lasertherapie gebruiken die de aanval van buitenaf inzetten. Teennagels groeien heel langzaam, ongeveer een millimeter per maand, dus een volledig herstel kan bij alle behandelmethoden enige maanden duren.
(Uitwendig) middel tegen kalknagels: vloeistof of stift.
Om de kalknagels van buitenaf te behandelen, kun je zelf een middel kopen bij de drogist of apotheek. Die middelen zijn er meestal in de vorm van een vloeistof of stift en kun je direct op de aangedane nagels smeren. Deze middelen hebben doorgaans geen of milde bijwerkingen.
Kalknagels laseren
Het laseren van kalknagels is een trend die is overgewaaid uit Amerika. Voordat je nagels gelaserd worden, moeten ze eerst zo kort mogelijk geknipt worden. Dit kun je het beste door een pedicure laten doen, zij kan er ook voor zorgen dat het nageloppervlak zoveel mogelijk wordt afgevijld. Vervolgens krijg je de behandeling met laserstralen. Deze doden de schimmels zonder de nagel aan te tasten. Na de laserbehandeling moet je alsnog een antischimmelzalf gebruiken. Vooralsnog is er geen wetenschappelijk bewijs die het effect van deze behandeling aantoont.
(Inwendig) middel tegen kalknagels: medicatie
Je kunt kalknagels ook van binnenuit te lijf gaan met bepaalde medicijnen. Deze medicijnen, de zogenaamde antimycotica zijn alleen op doktersrecept te verkijgen. Wel hebben deze medicijnen enkele bijwerkingen, dus overleg dit altijd even met je arts.