Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Tips! Hoe werk ik aan mijn darmgezondheid?

3.3 uit 5 - 112 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Een goede darmgezondheid. Daar kun je zelf voor zorgen. Lees hieronder de belangrijkste tips voor een goede darmflora: 

  • Veel mensen slaan het over, maar probeer toch elke dag goed te ontbijten met bijvoorbeeld fruit, brood of ontbijtgranen. Zo zorg je meteen goed voor je darmen!
  • Als je gevarieerd eet, krijg je veel verschillende vitaminen en voedingstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Die variatie krijg je door alle groente- en fruitsoorten af te wisselen en regelmatig vezelrijke producten te nemen zoals groente, peulvruchten, fruit, volkorenbrood en zilvervliesrijst.
  • Een volwassene moet ongeveer 30 tot 40 gram vezels per dag eten. Op de website van het Voedingscentrum kunt je met de "Eet jij gezond-test" meteen bekijken of je voldoende vezels eet.
  • Drink minstens 1 ½ liter vocht per dag. Mensen met darmproblemen moeten minimaal 2 liter vocht drinken. Dit hoeft niet alleen water te zijn. Je kunt een diëtist eventueel vragen voor tips om meer te drinken.
  • Zorg voor voldoende beweging. Probeer minimaal een half uur per dag te bewegen en als het kan lekker buiten!
  • Bouw tussen alle drukte door ook ontspanning in. Teveel hectiek kan een negatieve invloed hebben op de darmen en darmflora.
  • Stel je wc-bezoek als het kan niet uit. Hoe langer je dit uitstelt hoe moeilijker de stoelgang kan worden!
  • Gebruik laxeermiddelen niet te lang en alleen op advies van de arts. Ook natuurlijke middelen met bijvoorbeeld sennapeulen kunnen op termijn de darmwand beschadigen en de klachten juist verergeren.
  • Verschillende medicijnen kunnen de darmgezondheid negatief beïnvloeden. Antibiotica zijn een bekend voorbeeld maar ook sommige pijnstillers, maagzuurremmers, antidepressiva en ijzerpreparaten. Lees de bijsluiter goed door en vraag indien nodig een arts of diëtist om advies. 
- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3.3 uit 5 - 112 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 13-04-2016

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -