Wat zijn oorzaken van een burn-out bij kinderen en jongeren?
De belangrijkste oorzaak van een burn-out bij kinderen en jongeren is de prestatiemaatschappij. De maatschappij vraagt steeds meer van ons. Niet alleen van volwassen, maar van mensen van alle leeftijden.
Weinig rustpauzes
Ook scholen stellen steeds hogere eisen aan hun leerlingen. En naast het naar school gaan en huiswerk maken, hebben kinderen en jongeren vaak ontzettend veel hobby’s en activiteiten op het programma staan. Ze vliegen in razend snel tempo van sporttraining naar muziekles, dansles, schaak- of andere clubs. En daarbij gaat het vaak allang niet meer om de lol van de activiteit op zich, maar vooral om presteren. Daarnaast worden kinderen en jongeren in beslag genomen door televisie, social media, mobiele telefoons en games. En niet te vergeten, als ze wat ouder zijn, door stappen en uitgaan met vrienden tot in de late uurtjes. Vaak is er dan ook nog een bijbaantje, waar ze vroeg voor uit de veren moeten. Kortom, het leven is snel, intensief en kent weinig rustpauzes.
Risicogroepen
Vooral gedreven kinderen en jongeren, met veel gevoel voor verantwoordelijkheid, die moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen en aanleg voor perfectionisme hebben lopen risico om burn-out te raken. Dat geldt ook voor sociaal onzekere kinderen en jongeren die bang zijn om fouten te maken en veel piekeren.
Zaken als pesten, de scheiding van ouders, financiële problemen of een ernstige ziekte of overlijden binnen het gezin kunnen eveneens zo’n impact hebben dat dit, als er niet goed mee wordt omgegaan, leidt tot het totaal opgebrand raken van een kind of jongere.
Ook is uit onderzoek gebleken dat ouders die ooit zelf een burn-out hadden, dit vaak overdragen op hun kinderen.