Wie gaat er over bloeddonatie in Nederland?
Om ervoor te zorgen dat er altijd genoeg bloed op voorraad is, is een goede planning en organisatie nodig. Hier leggen we uit wie er in Nederland verantwoordelijk is voor bloeddonaties, en hoe zij te werk gaan.
Sanquin Bloedvoorziening is een non-profit organisatie die voor Nederland de bloedvoorziening en alles wat daarbij komt kijken in haar beheer heeft. Wettelijk gezien is Sanquin ook de enige die deze zorg mag dragen. Dat gaat verder dan alleen het keuren van donoren en het afnemen van bloed. Sanquin is ook verantwoordelijk voor het testen van al het bloed en het verwerken van bloed tot zogenaamde bloedproducten. Om dit allemaal zo veilig mogelijk te maken, wordt van al het afgenomen bloed een uitgebreide administratie bijgehouden. Zo is bloed dat bij de patiënt terechtkomt altijd terug te leiden naar de donor.
Meestal hebben patiënten maar één specifiek bestanddeel van het bloed nodig. Daarom wordt van het volbloed verschillende bloedproducten gemaakt. De bloedproducten die Sanquin maakt, levert ze vervolgens aan ziekenhuizen. Het gaat bijvoorbeeld om rode bloedcellen, bloedplaatjes en plasma.
Met toestemming van de donor kan het afgenomen bloed ook worden ingezet voor onderzoek. Onderzoeksinstellingen kunnen het bloed gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Sanquin doet ook zelf actief onderzoek op het gebied van bloedtransfusiegeneeskunde.
Afnamelocaties
Door heel Nederland zijn er afnamelocaties van Sanquin te vinden. In totaal zijn er meer dan 300 plekken waar bloed van donoren wordt afgenomen. Op de website van Sanquin kun je zien waar ze zich bevinden.
Dit dossier is goedgekeurd door P. Schipper, arts
Gebruikte bronnen: Sanquin Bloedbank, WHO, AMC.