Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Bevolkingsonderzoek darmkanker: wie, wat, waar.

4.8 uit 5 - 65 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Het bevolkingsonderzoek darmkanker vindt plaats onder de risicogroep 55-75-jarigen in Nederland. Deze groep loopt immers de meeste kans op het ontstaan van deze ziekte. Hieronder lees je meer over het wie, wat en waar met betrekking tot het bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

Wie: Voor wie is het darmkankeronderzoek bedoeld?

Bevolkingsonderzoek darmkanker- test in postDarmkanker komt het meest voor bij mensen tussen de 55 en 75 jaar en daarom richt het bevolkingsonderzoek naar darmkanker zich op alle vrouwen en mannen van deze leeftijd. Personen die ouder zijn dan 75 jaar, hebben een hoger risico op darmkanker, maar de kans dat zij aan de ziekte overlijden is kleiner. Je hoeft geen klachten te hebben om deel te nemen aan het onderzoek. Als je in aanmerking komt voor het onderzoek, krijg je vanzelf een uitnodiging thuisgestuurd met een test en een handleiding. Je hoeft je dus niet zelf aan te melden. De overheid verplicht verder niemand om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek, het is geheel vrijwillig.

Wat en waar: Hoe gaat het darmkanker bevolkingsonderzoek in zijn werk?

Ontlastingstest als onderdeel van bevolkingsonderzoek naar darmkankerHet bevolkingsonderzoek bestaat uit een ontlastingstest. Als je in aanmerking komt voor deelname (naar aanleiding van je geboortedatum), krijg je automatisch een uitnodiging. Bij de uitnodiging ontvang je een buisje waarmee je thuis zelf een klein beetje ontlasting (poep) verzamelt. Na afloop stuur je het buisje en een ingevuld antwoordformulier terug in de retourenvelop. Lees meer over de ontlastingstest. Vervolgens wordt je ontlasting in het laboratorium onderzocht op onzichtbare bloedsporen. De aanwezigheid van bloed in ontlasting kan namelijk duiden op darmkanker of een voorstadium van darmkanker.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.8 uit 5 - 65 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 03-07-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -