Behandeling van zweetvoeten
Heb je erg last van zweetvoeten dan is het belangrijk je voeten regelmatig te wassen met water. Een goede hygiëne is essentieel om vieze luchtjes te voorkomen. Verder kan het dragen van katoenen sokken (dagelijks wisselen) en goed ventilerende schoenen symptomen zoals stinkvoeten verminderen.
Middeltjes tegen zweetvoeten
Bij aanhoudende klachten schrijft een arts een oplossing of medicatie voor die de transpiratieneiging onderdrukt. Dit zijn aluminiumpreparaten die de zweetproductie verminderen. Een andere mogelijkheid is Clonidine. Clonidine is een centraal werkend antihypertensivum dat het afwisselen van vaatvernauwing en vaatverwijding vermindert. Dit middel wordt ingezet tegen opvliegers en overmatig zweten. Tijdens het transpireren verwijden de bloedvaten in de huid. Clonidine zorgt dan voor vaatvernauwing zodat het overmatig zweten ophoudt. Clonidine heeft echter ook bijwerkingen, zoals duizeligheid bij opstaan en een droge mond, die meewegen bij de keuze voor dit middel.
Ook het inspuiten van de voetzolen met Botox (Botuline A-toxine injecties) behoort tot de mogelijkheden. Botox blokkeert de zenuwuiteinden van de zweetklieren. Dat voorkomt dat zenuwen nog zweet produceren. Het effect is niet blijvend, maar houdt vier tot zes maanden aan.
Zweetvoeten behandelen met stroom
Een behandeling die al stamt uit de jaren zestig is de leidingwater- iontoforesetherapie. Iontoforesetherapie gaat met behulp van elektrische stroom. De behandeling bestaat uit voetbaden, is niet pijnlijk en kan thuis worden uitgevoerd. Het overmatig zweten neemt na een aantal behandelingen al af. De stroomsterkte kan individueel worden ingesteld met een maximumwaarde. Iontoforese geneest het overmatig zweten niet, maar vermindert alleen de klachten. De behandelingen moeten dus worden herhaald. Eén behandeling duurt ongeveer vijftien minuten.
Zweetvoeten behandelen met operatie
Een andere optie is een sympathectomie. Een deel van het autonome zenuwstelstel wordt dan operatief verwijderd. Hierdoor is er geen sprake meer van hyperfunctie in het autonome zenuwstelsel waardoor zweetvoeten minder worden.
Wat kun je zelf doen tegen zweetvoeten
- Gebruik deodorant speciaal voor zweetvoeten, die de overmatige zweetproductie tegengaat. Deze bevatten meestal aluminium.
- Wissel koude en warme voetbaden af, dit stimuleert de bloedtoevoer.
- Raadpleeg een arts, zweetvoeten zijn soms het gevolg van andere aandoeningen. Middelen tegen zweetvoeten op doktersrecept worden soms vergoed door de zorgverzekeraar.