De zon zorgt weliswaar voor een lekker kleurtje en vitamine D - een stof die we nodig hebben om stevige botten te krijgen. Maar de zon is naast vitaminerijk ook gevaarlijk, vanwege de UV-straling.
Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.
De zon zorgt weliswaar voor een lekker kleurtje en vitamine D - een stof die we nodig hebben om stevige botten te krijgen. Maar de zon is naast vitaminerijk ook gevaarlijk, vanwege de UV-straling.
Wie lang en onbeschermd zont, loopt een verhoogde kans op huidkanker. Datzelfde risico geldt voor mensen die meer dan twee keer per jaar een zonnebankkuur nemen. Bescherm je huid dus goed als je de zon ingaat. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een anti-zonnebrandcrème gebruiken. In deze producten zitten UV-filters die ervoor zorgen dat minder UV-straling de huid bereikt.
Neem jij voldoende maatregelen om te veel ultraviolette straling te mijden? Bijvoorbeeld door niet op het heetst van de dag in de zon te gaan liggen of door een hoge beschermingsfactor te gebruiken?
Ik bescherm me tegen zon. Weet ook dat je huid droog, rimpels en huidkanker kunt krijgen. 's Middags ga ik dan ook in de schaduw zitten. Dus wees alert.
Groeten Siep.
Veel zonnebrandcrÃÆèmes zijn volgens een onderzoek van het Instituut voor Farmacologie en Toxicologie van de Universiteit van ZÃÆürich mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
De Deense regering heeft op basis van de bevindingen van het onderzoeksteam besloten veel zonnebrandcr̮̬mes van de markt te halen.
Het draait volgens het Deense ministerie van Milieu om 4-methylbenzilideenkampfer, octyl methoxycinnamate en benzofenon-3.
Slechts acht procent van de zonnebrandproducten is aan te raden voor gebruik blijkt uit onderzoek onder bijna vijfhonderd Amerikaanse zonnebrandcr̮̬mes.
In meer dan de helft van de cr̮̬mes, zou de chemische stof oxybenzone zitten, die invloed heeft op de hormoonhuishouding.
Bovendien zit in 41 procent van de producten retinyl palmitate, een stof die bij proefdieren de groei van huidkanker versnelt.
Er werden ook 29 andere cr̮̬mes onderzocht. In 25 daarvan zaten ftalaten, in 18 synthetische musken, in twee ook nog nitro-musken en in slechts ̮̩̮̩n cr̮̬me zat geen enkele van deze stoffen. In de meeste zonnebrandmiddelen met factor 20 zitten ook bepaalde chemische UV-filters.
IngrediÃÆënten die in anti-zonnebrandmiddelen worden gebruikt, worden uitvoerig door de fabrikant op veiligheid getest. Deze test is gebaseerd op het gebruik en de specifieke eigenschappen van de ingrediÃÆënten.
De meeste ingrediÃÆënten worden niet door het lichaam opgenomen en vormen daarom geen risico bij het gebruik. De beoordeling is toegankelijk voor de Voedsel en Waren Autoriteit, de nationale autoriteit, die cosmeticaproducten op de markt controleert op veiligheid.
Daarnaast worden alleen UV-filters gebruikt die zijn beoordeeld door het Europees onafhankelijk wetenschappelijk comit̮̩ en mogen kankerverwekkende stoffen niet in cosmetica worden gebruikt.
Voor kinderen geen spray gebruiken, maar een ouderwetse creme die een witte gloed achterlaat. Met een spray is het moeilijk een dikke laag aan te brengen. Daarnaast kan een kind door de verneveling van de spray, de (eventueel giftige kankerverwekkende) stoffen binnen krijgen.
Het blijkt dat in de zonnebrandcr̮̬mes van Tropical Brown, Zwitsal en de huismerken van Etos en Trekpleister de meeste schadelijke stoffen zitten.
Naast kankerverwekkende stoffen gaat het ook om hormoonverstorende stoffen die onder meer kunnen leiden tot geboorteafwijkingen, verminderde vruchtbaarheid, ontwikkelingsstoornissen in de puberteit, al hangen de effecten af van de mate en duur van blootstelling.
Retinyl palmitate, is een stof die bij proefdieren de groei van huidkanker versnelt.
Fabrikanten van cr̮̬mes zijn kwaad, ze stellen dat alle anti-zonnebrandmiddelen even veilig zijn voor de consument. De Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) wijst er op dat alle cr̮̬mes aan wettelijke eisen voldoen en daarop geregeld worden gecontroleerd door de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). Sara Lee, fabrikant van Zwitsal en Delial, vindt dat de milieuorganisaties onnodig paniek veroorzaken bij gebruikers. De VWA zegt geen actie te ondernemen zolang producten aan de wettelijke normen voldoen.
De schade voor de gezondheid hangt echter wel af van de mate waarin de middelen worden gebruikt en of de gebruiker deze stoffen ook nog op een andere manier binnen krijgt.
De cr̮̬mes van Vichy, Delial en huismerk Schlecker zijn het minst schadelijk volgens het onderzoek.
Anti-zonnebrandmiddelen spelen een zeer belangrijke rol bij de bescherming van de huid tegen de schadelijk effecten van te veel UV-straling. Daarbij leveren ze een bijdrage aan de preventie van huidkanker. Huidkanker wordt per jaar naar schatting bij zoâââ‰â¢n 36.000 mensen vastgesteld.
Let op bij het bij het kopen van een goede zonnebrandcr̮̬me:
g̮̩̮̩n SD alcohol, parfum, oxybenzone, Titaandioxide;
w̮̩l uva en uvb-filter, zonnefilters als zinkoxide, titaniumdioxide en tinosorb, en anti-oxidanten.
Veiligste zonnebrandcr̮̬mes:
1. Vichy capital soleil (factor 20)
2. Schlecker AS zonnebalsem sensitive (24) ̮̩n zonnemelk (25)
3. Delial zonnemelk (20)
4. Hema basic sun zonnemelk( 20)
Merken met de meeste schadelijke stoffen:
28. Tropical Brown carrot sun lotion (20)
27. Zwitsal in het zonnetje cr̮̬me (20)
26. Etos zonnemelk (20)
25. Trekpleister sunmilk (20)
Hopelijk gaan de fabrikanten eens nadenken.Je wilt goede bescherming tegen de zon mÃÆáÃÆár er zitten kankerverwekkende stoffen in de zonnebrand crÃÆèmes zelf!Zal de fabrikant zichzelf nu met zijn eigen producten gaan \"verzorgen\"?De kankerverwekkende stoffen zitten ook in dag nacht crÃÆèmes douche prducten! Dus allen natuurprducten gebruiken..
Persoonlijk vertrouw ik al die algemene zonnebrandcremes niet. Door het smeren en het zogenaamd voeden en beschermen van de huid met al die middeltjes, haalt men de oorspronkelijke weerstand van de huid weg. De huid moet kunnen ademen, moet kunnen koelen en warmte vasthouden wanneer dat nodig is, moet kunnen ontgiften. Bovendien bescherm de huid ons en genezing van de huid komtvan binnenuit. Dus wassen en spoelen met gewoon water is voor het grootste deel van de huid voldoende. Wil je iets meer voor de huid doen omdat er veel vervuiling in de lucht zit enzo, dan is zeewater of zoutwater of olie die eetbaar is, een prima olie om ook op de huid te4 doen bij het douchen of in het badwater. Bovendien het schrobben of dagelijks masseren van de huid met een beetje spijsolie een prima middel om de huid gezond te houden. Het wrijven is om het bindweefsel, waar veel gedumpt wordt van het welvaartsvoedsel, te ontlasten en het lymfesysteem te optimaliseren.
Uitzondering zijn de aangeboren afwijkingen als bijvoorbeeld spijsverteringsstoornissen. Deze huidproblemen dienen zowiezo aangepakt te worden met het veranderen en/of verbeteren van de voeding.
De huid laat o.a. zien hoe het met de balans van lichaam en geest gesteld is.
Ik bouw het zonnen heel langzaam op, vermijd de hete uren in het begin, zodat ik nooit verbrand en langzaam bruin wordt. Ik smeer me wel in met 'biodermal tan extra' om huidveroudering tegen te gaan. Wel vind ik dat ik de laatste jaren makkelijker bruin wordt en niet verbrand. Vroeger toen ik jonger was moest ik me echt insmeren met een hoge factor. Blijkbaar bouwt je huid in de loop der jaren pigment op. Ook ik heb wel eens last van zonne- of warmte-allergie. Dit begint altijd op mijn wreven en gaat dan naar mijn enkels. Verder heb ik dan meestal ook een plek op mijn rechter heup/bovenbeen. Dit krijg ik alleen als het weer ineens omslaat naar heel erg warm en vochtig. Als ik homeopatische urtizon korrels neem, gaat het over. Ook kun je deze preventief nemen voordat je b.v. op vakantie gaat. Ze zijn gewoon bij de apotheek te koop.
Ja ik ga goed beschermd de zon in. Ik word altijd heel raar aangekeken als mensen zien welke factor ik gebruik. Ik heb namelijk van mezelf donker haar, maar ik ben wel in 5 a 10 minuten helemaal verbrand. Dat verwacht men niet. Ik gebruik dan ook minimaal factor 30 en het liefst zelfs factor 50. Met een lagere factor blijf ik smeren, die is te snel uitgewerkt voor mij.
De factor 50 zorgt ervoor dat ik 50 keer langer de zon in kan dan wanneer ik me niet zou insmeren. Reken op die 10 minuten, dan kan ik nu dus 500 minuten in de zon gaan met maar 1 keer smeren. Ideaal als je gaat fietsen, skaten o.i.d. En tja, bruin word ik sowieso al niet dus dat insmeren vertraagd dat ook niet voor mij. Hier krijg ik juist een lekker tintje van terwijl ik anders of rood ben of de vellen erbij hangen.
Ik vind het risico op huidkanker gewoon te groot en ga dan toch liever voor mijn gezondheid.
Ikzelf ben van huidskleur best wel licht en ben half arabier en half zuid-amerikaan. Toch hoef ik mezelf niet in te smeren. Mijn huid kan het aan en heeft toch nog genoeg pygmenten. Ben zelf ook nog nooit in mijn leven verbrand.
Ik heb van nature rood haar en heb als ik het zo lees veel geluk dat ik niet zo'n hele blanke huid heb. Ik kan niet onbeschermd in de zon zitten maar de eerste week van mijn vakantie smeer ik me in met factor 15 en herhaal dit geregeld. Na een week kan ik het goed af met factor 12 en de laatste dagen zelfs met factor 6. Smeer ik me niet in dan verbrand ik levend. Op het heetst van de dag zit ik vaak onder de parasol uit voorzorg maar ook omdat ik het dan even heb gehad met de zon. Met een kleurtje zie je er weer even mooier uit en voel je je weer goed. Alleen jammer dat het er ook zo weer vanaf is.
In principe moet het wel, alleen dat doe ik niet .Waarom ik dat niet doe weet ik eigenlijk niet, maar moet wel, is eigenlijk wel beter voor je huid en je wordt dan wel mooier beschermd bruin. Ik doe alleen maar zonnecreme als ik buiten in de zon heb gezeten (voordat ik in de zon heb gezeten heb ik mijzelf niet van te voren in gesmeerd), maar daarna doe ik wel zonnecreme op. Is aleen omdat m'n huid dan wordt verkoeld, van de zonnewarmte. Maar ook al gebruik ik van te voren dat ik ga zonnen geen zonnecreme, toch word ik mooi bruin.
Ik vind een lekker kleurtje na een lekkere zon en strand vakantie natuurlijk wel belangrijk. Maar wel goed insmeren natuurlijk. Vroeger dacht ik altijd dat als je je niet insmeert dat je dan sneller bruin zou worden. Dat is natuurlijk helemaal niet waar! Je huid verbrandt erdoor en dat doet pijn en is ook geen prettig gezicht! Dus opgelet: SMEER JE GOED IN TEGEN DE ONBARMHARTIGE ZON!
Ik zag bij de reacties een vraag van Joke over parasols die zonlicht blokkeren en/of geen uva stralen doorlaten. Ook ik ben op zoek naar zo'n parasol, maar bestaat die wel ?? En als ze bestaan, waar kan ik die kopen?