Behandeling van zonneallergie
Als je huisarts denkt dat je zonneallergie hebt, zal hij je doorverwijzen naar een huidarts. Deze zal je verder onderzoeken en samen met jou bekijken welke behandeling voor jou het beste is.
Gewenningstherapie
In de meeste gevallen van zonneallergie is een behandeling in de vorm van gewenning voldoende. Zodra de lente begint, laat je je huid heel rustig wennen aan het zonlicht. Ook hier is het belangrijk om een goede zonnebrandcrème te gebruiken en niet in de zon te komen als deze op haar krachtigst is.
Lichtgewenning kan ook gedaan worden met een lichttherapiekuur. Hierbij wordt geen zonlicht gebruikt, maar speciale UV-lampen. Deze kuur wordt gedaan voordat de lente begint, zodat je vanaf het voorjaar geen last hebt van je zonneallergie.
Medicatie bij zonneallergie
In ernstige gevallen van zonneallergie kan de huidarts je medicijnen voorschrijven. Deze medicijnen worden ook gebruikt tegen malaria. Zonneallergie en malaria hebben echter niets met elkaar te maken.
Wat kun je zelf doen tegen zonneallergie?
Om zonneallergie tegen te gaan kun je zelf al een aantal dingen doen, waaronder:
- Blijf uit de zon tussen 12 en 15 uur. De zon is dan op zijn sterkst.
- Als je in de zon komt, draag dan een zonnehoed of zonneklep. Bescherm je huid ook door je armen en benen te bedekken met kleding.
- Gebruik in de zon altijd zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Zonnebrandcrème houdt echter niet al het UV-licht tegen, dus zelfs met crème kun je een reactie krijgen.
- Vermijd situaties waarbij je plotseling heel veel zonlicht te verduren krijgt. Denk hierbij aan vakanties naar een zonnig land, maar ook aan wintersportvakanties. Sneeuw en zand weerkaatsen veel zonlicht.
- Als je toch uitslag gekregen hebt, ga dan niet krabben, hoe erg het ook jeukt. Dit verergert de klachten alleen maar.
