Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van de ziekte van dupuytren

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door R. Pieterse
3.4 uit 5 - 8 beoordelingen
Beoordeling icoon5 mensen vonden deze informatie nuttig

Zelf kun je helaas niets doen om de ziekte van Dupuytren te voorkomen of genezen. Wel zijn er verschillende medische mogelijkheden om de ziekte van Dupuytren te behandelen, waaronder:

  • Een operatie. Dit is de meest gebruikte behandeling voor de aandoening. Bij de operatie snijdt de chirurg delen van het bindweefsel weg, waardoor je je vingers weer kunt strekken. De ziekte verdwijnt hierdoor echter niet. Hierna krijg je soms een spalk en/of oefeningen voor thuis om de functie van je vingers te herstellen.
  • Fysiotherapie. Een fysiotherapeut kan door middel van een stevige massage en oefeningen proberen de beweeglijkheid te bevorderen of te behouden. Vaak als de vingers nog niet helemaal krom staan is het effect het grootst.
  • Naald-aponeurotomie. Bij deze methode prikt de arts met een naald in de strengen in je hand. Daarna trekt hij aan je vingers, waardoor ze weer gestrekt kunnen worden. Dit gebeurt allemaal onder verdoving.
  • Collagenase-injectie. In sommige gevallen kan ook gekozen worden voor injecties met een stof die de verharding vermindert (collagenase). Dit is een vrij nieuwe behandeling voor de ziekte van Dupuytren en wordt nog in weinig ziekenhuizen toegepast.
  • Radiotherapie. In een vroeg stadium van de ziekte kan ook radiotherapie toegepast worden. Hierbij wordt de hand bestraald, waardoor het bindweefsel minder stijf wordt. Ook deze therapie wordt (nog) niet vaak toegepast.

De verschijnselen van de ziekte van Dupuytren kunnen ook aan de voeten ontstaan. Dan spreekt men van de ziekte van Lederhose. Ook hier is een operatie mogelijk, maar als de knobbels niet in de weg zitten bij het lopen, is dit niet direct nodig. 

Pagina laatst aangepast op 30-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

R. Pieterse, fysiotherapeut
R. Pieterse

Fysiotherapeut, manueel therapeut en praktijkhouder

Profess Fysio

Vond je deze informatie nuttig?

3.4 uit 5 - 8 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -