Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Xanthelasma (Xantheslasmata)

1 uit 5 - 1 beoordeling
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Wat is een xanthelasma?

Xanthelasma (enkelvoud) of xanthelasmata (meervoud) zijn geelachtige vetophopingen in de huid van de oogleden. De verdikkingen ontstaan meestal aan de binnenkant van het ooglid. Xanthelasmata zijn niet pijnlijk, maar worden langzaam groter zonder behandeling. De gelige bultjes zijn altijd goedaardig.

Xanthelasmata behoren tot de groep xanthomen. Xanthoom betekent letterlijk ‘gelige verhevenheid op de huid’ en kan op verschillende plekken op de huid voorkomen, zoals op knieën en ellebogen.

Oorzaak van een xanthelasma

Een xanthelasma wordt veroorzaakt door een plaatselijke vetophoping in de huid. Deze verdikking kan verschillende oorzaken hebben:

Er hoeft overigens niet altijd een oorzaak achter de gelige verdikkingen te zitten. Ze kunnen spontaan ontstaan, zonder dat een andere aandoening de boosdoener is.

Symptomen van een xanthelasma

Het enige verschijnsel dat zich voordoet bij een xanthelasma is de gelige ophoping rondom de oogleden. Een xanthelasma begint vaak als een klein oppervlakkig plekje, maar na verloop van tijd kunnen er meerdere plekjes ontstaan. Ook smelten sommige zwellingen samen, waardoor het een vlek van enkele centimeters lang kan worden.

Bij brildragende mensen kan de gele vlek uitbreiden naar plekjes op de neus, waar de bril druk uitoefent. Mensen zien de gele ophoping vaak als een storend plekje in het gezicht. Buiten dat geven xanthelasmata geen klachten.

Diagnose van een xanthelasma

De diagnose wordt op twee manieren gesteld. De dokter kan zien dat het om een xanthelasma gaat door de gelige verdikkingen te observeren. Een andere manier om de diagnose xanthelasma te stellen is door vetten (triglyceriden en cholesterol) in het bloed te meten. Er wordt dan gekeken naar een verhoogd vetgehalte.

Verder lezen

Pagina laatst aangepast op 22-03-2023

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Vond je deze informatie nuttig?

1 uit 5 - 1 beoordeling

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -