Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat doe jij tegen een winterdepressie?

Moeheid is een moeilijk te omschrijven begrip, omdat iedereen dat anders ervaart. In de herfst, als de dagen korter worden, hebben meer mensen er last van. 

Bij sommige mensen zijn de klachten dusdanig, dat we spreken van 'winterblues': extreme vermoeidheid, lusteloosheid, prikkelbaarheid en onbeheersbare trek in heel veel koolhydraten (bijvoorbeeld brood, pasta en zoetigheid). Ook concentratieverlies en minder behoefte aan sociale contacten kunnen bij de symptomen horen. Genoeg slaap en gezond eten helpen vaak voldoende.

Een lichte vermoeidheid en lusteloosheid noemen we winterblues. Dat kan al in september beginnen. Maar bij sommige mensen kan een zware depressie optreden. Dan spreken we van een winterdepressie. Gewoon gezonder leven verhelpt dit niet.

Heb je (regelmatig) last van vermoeidheid in de winter? Hoe uit zich dit en hoe ga je daarmee om? Sommigen mensen ondergaan lichttherapie om een winterdepressie te behandelen. Zou jij dat ook overwegen? Geef je reactie! 

Reacties

 • Ice men

  29 October 2019 20:52

  Ik doe aan sportmeditatie en koude training tegen depressie en dit helpt zeer goed bij mij. Koude training is ijsberen. Een koude douche nemen en je vervolgens niet warm aankleden, zodat je wanneer je naar buiten gaat wordt blootgesteld aan kou.

  • Anne

   11 February 2019 21:09

   Ik heb zelf last van een winterdepressie maar ben nog maar een kind. Mijn moeder heeft een paar jaar geleden een lichtterrapie voor mij aangeschaft en het werkt echt fantastisch. Het is misschien een dure aankoop maar je hebt er veel profeit van. Ook heb ik een wekker die als een soort van zon aan gaat en de wekker is een geluid van vogels, dat is heerlijk wakker worden, dan heb je nog een beetje het gevoel dat je in de zomer wakker word met al die vogeltjes.

   • peter

    13 January 2019 09:25

    Zo lang mogelijk proberen te blijven sporten buiten. Op een gegeven moment kan ik niet meer: mallemolen van verkoudheid, moeheid, vage klachten. Voel mij dertig jaar ouder. Het enige dat helpt is een tropische vakantie in januari, dan ben ik weer herboren in februari.

    • Sacha

     12 January 2017 18:03

     Ben sinds eind december moe, extreem zelfs. Overal waar ik zit, slaap ik zo wat. Echt niet tof. Soms irriteer ik me aan mezelf. Sommigen weten niet wat dat is moe zijn, ze zeggen dan "hoe kan dat nou, ik begrijp je niet hoor".
     Ze hebben geen oor voor je.

     • Dippie

      09 December 2016 12:55

      Vreselijk die wintermaanden, vreselijk die kerstdagen en dat gehang bij elkaar.
      Iedereen snottert, hoest en meer en natuurlijk pak ik alles op.
      Echt, ik kan niet wachten tot ik de eerste knoppen weer zie en de vogels hoor fluiten.
      November tot februari VRE-SE-LIJK!

      • Jan

       03 December 2013 17:16

       Van mij mag de periode november t/m februari afgeschaft worden... vreselijke tijd... koud, donker, nat, glad, deprimerend! Blij als de zon en warmte weer terugkomt en als ik de merel weer hoor zingen!

       • Els

        28 September 2011 22:22

        Hallo, Ik heb ook last van winterdepressie. Ik zeg altijd; zodra het donker word gaan mijn luikjes (ogen) dicht. Het lukt me dan ook echt niet om ze open te houden. Zodra ik de kinderen naar bed breng lig ik al eerder naast hen in hun bedje te ronken dan zijzelf. Gezellig filmpje kijken met mijn man zit er niet in. Ik doe wel eens een poging, maar de film is nog geen 10 minuten bezig of ik lig al weer te ronken. Ik heb idd ook wel eens gehoord van de lichttherapieeen, maar weet niet waar ze te krijgen zijn en hoe duur. Gezien de reacties, zijn sommige apparaten behoorlijk duur, dus dat zit er voor mij niet in. Heeft iemand goedkope(re) opties? Want ik zie nu al weer op tegen de komende maanden.

        • Meike

         10 January 2011 09:29

         Al jaren last van "winterdip", altijd gedacht dat iedereen zich zo ongeveer voelde in de winter. Las een half jaar geleden over lichttherapielampen, maar was erg sceptisch. Mijn huisarts zei dat er inderdaad mensen zijn die er baat bij hebben. Op internet staan veel lampen. Ik wilde eigenlijk de litebook elite kopen maar vond 229 euro duur voor een lamp waarvan je niet weet of zo iets werkt. Ze zeggen wel dat je het terug mag sturen en je geld terug krijgt, maar denk dan altijd dat daar weer iets achter zit en je je geld niet terug krijgt. Via internet kwam ik er ook achter dat ze die zelfde lamp bij ons in het dorp verkopen. Ik heb hem daar gekocht en een formulier er bij gekregen (wel naar gevraagd) voor de niet goed geld terug actie. De voorwaarde is dat je hem minimaal 6 weken moet gebruiken, maar binnen 60 dagen moet terug brengen. Misschien rekenen ze er op dat je het na 6 weken wel vergeet? Nou in iedergeval heeft het mij over de streep getrokken om er een aan te schaffen. Na 11 dagen was er resultaat. Ik voelde me zo ontzettend goed, maar twijfelde ook aan een eventueel placebo effect. Nu ben ik 5 weken verder en ik gebruik hem iedere ochtend. Wat een geweldige ervaring dat je je in de winter hetzelfde kan voelen als in de zomer. Als het regent word je nat en trek je droge kleding aan. Als het koud is kleed je je warmer aan. schijnt de zon niet en is het in de huiskamer somber, ik ben Niet somber. Alles was altijd afhankelijk van het weer. Natuurlijk is de zomer lekker maar ben er totaal niet meer afhankelijk van. Ik blijf het ongelofelijk vinden dat zo'n prut lampje je zoveel kan veranderen. Dan staat er bij de beschrijvingen op internet ook nog bij dat je in de winter last kan hebben van vreetbuien (heeft te maken met een of ander stofje dat je hersenen wel of juist niet (dat weet ik niet meer) aanmaken omdat je te weinig licht binnen krijgt waardoor je in de winter zo'n 10 kilo daardoor kan aankomen. Ik dacht dat mijn vreetbuien altijd psychisch waren. En jullie zullen me nu wel niet meer geloven maar ook heb ik geen behoefte meer aan extra koolhydraten, dus geen vreetbuien meer! ps zonnebank heeft geen zin. Bij een lichtlamp moet het licht via je ogen binnen komen. Nu heb ik toevallig de litebook lamp gekocht (= met led lampjes) en die werkt heel goed. Waarschijnlijk werken andere lampen ook, maar daar kan ik niks over zeggen omdat ik die niet heb. Je kan ook op internet zien dat er ziekenhuizen zijn waar je achter zo'n lamp kan zitten. Dus mijn advies: Blijf niet zo als ik er minimaal 34 jaar mee lopen. (Mijn herinneringen gaan tot mijn 12e toen we s'winters in de kerstvakantie altijd naar de canarische eilanden gingen. Na 2 weken voelde ik me dan zo'n ander kind. Ik heb altijd gedacht dat dat misschien door het lekkere bruine kleurtje kwam maar dat was dus gewoon 2 weken "lichttherapie"

         • Joost

          11 December 2010 15:22

          Ik ben de hele winter kapotmoe. Nou en!

          Niks antidepressiva o.i.d, gewoon doorbikkelen, de lente komt vanzelf weer!

          • Kimberly

           04 November 2010 17:51

           Ik ben in de winter altijd uit me zelf heel vroeg wakker (6 uur), maar dan 's middags tegen een uur of 2 stort ik helemaal in.

           Reageer ook

           Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

           - Advertentie -
           - Advertentie -

           Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

           Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl