Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ketogeen dieet bij epilepsie

Verhaal door Carla (33)

Carla (33 jaar) heeft een nichtje met epilepsie. Toen zij een film zag over epilepsie en het ketogeen dieet vond zij dat haar nichtje dit ook moest proberen. Maar het is aan de ouders of het daadwerkelijk gebeurt. 

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

"Laatst zag ik een film op televisie die ging over kinderen met epilepsie. Hierdoor moest ik aan mijn nichtje denken die ook epilepsie heeft. Het jongetje in de film had ernstige aanvallen die dagelijks terugkwamen. Het werd zo erg dat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Daar probeerden de artsen om de jongen in te stellen op een combinatie van medicijnen die de aanvallen bij hem zou kunnen verminderen. Ook een operatie kwam ter sprake. De moeder van het jongetje wilde hier echter niets van weten en wilde haar zoontje onderwerpen aan een speciaal dieet waar ze over had gelezen: het ketogeen dieet. De basis van dit dieet is dat de voeding een heel hoog vetpercentage heeft, wel zo'n 80%. De hoeveelheden moeten heel precies worden afgewogen."

Omstreden dieet

"De artsen waren fel tegen dit dieet omdat het effect niet wetenschappelijk bewezen zou zijn. Toch bleek uit de praktijk dat ongeveer eenderde van de kinderen er baat bij had. Na veel tegenwerking heeft de moeder toch doorgezet en het wonder gebeurde: het jongetje knapte binnen een maand op en is uiteindelijk helemaal van zijn epilepsie afgekomen."

"Dit verhaal riep bij mij wel wat vragen op. Ik heb ooit wel eens van dat ketogeen dieet gehoord en meen me te herinneren dat het omstreden was. Een dieet wat voor 80% uit vetten bestaat kan ook niet echt gezond zijn lijkt me. Zeker als je kijkt naar het advies van de WHO; daar staat in dat gezonde voeding niet meer dan 15 tot 30% vet zou mogen bevatten. Maar aan de andere kant, als zo'n kind ermee geholpen is, dat is toch ook wat waard."

"Aangezien mijn nichtje ook nog een kind is, heb ik mijn broer (haar vader) en zijn vrouw verteld over het dieet. Hij staat er totaal niet voor open, omdat ze dan veel vet moet eten. Ik vind dat hij eerst de film moet zien voordat hij kan oordelen. De eerste stap is gezet: de film ligt bij hem thuis. Hij heeft beloofd dat hij de film gaat kijken, dus nu is het afwachten wat hij er van vindt."

Reageren

Reacties

 • Sil

  Elvis

  Door de antigriepinjectie kreeg ik epileptische aanvallen. Wist dit zeker omdat ze optraden telkens na een griepinjectie, stopte natuurlijk met deze injecties maar helaas kwamen de aanvallen terug. Nadat de ambulance me naar het ziekenhuis had gebracht en ik bijkwam op de trauma-afdeling kreeg ik medicijnen van de specialist, neem niet de moeite om te kijken hoe die troep heet. Mocht van de huisarts beslist niet stoppen, voor de duidelijkheid mijn huisarts is echt prima. Maar na mijn ervaring met de symvastatine, waardoor ik polyneuropathie heb, is mijn vertrouwen in de medische/farmaceutische industrie sterk gedaald.
  De polyneuropathie gaat nooit meer weg, maar van de epilepsie heb ik geen last meer. Het middel wat ik gebruik is geen medicijn en ook niet afkomstig van de farmaceutische industrie. De oplossing is eigenlijk logisch, het lichaam heeft magnesium nodig om eiwitten op te nemen. Twee jaar geleden gestopt met het medicijn maar heb epileptische aanvallen nooit meer gekregen!

  Reageer
 • Sil

  maggi

  Ik ben 54 jaar. Heb sinds twee jaar af en toe epileptische aanvallen. Neem twee keer per dag depakine en twee keer per dag keppra. Ben 5 kg afgevallen de laatste twee maanden.Vroeger nooit last gehad van epilepsie. Ik drink niet, eet redelijk gezond (gewoon), heb weinig stress denk ik en wel sneller moe door een heupoperatie vorig jaar. Toch werk ik fulltime. De neurologen vinden geen oorzaak en in augustus 2013 waren mijn hersenen in orde! Moet er een oorzaak zijn? Ik weet me geen raad.

  Reageer
 • Sil

  mario

  Helpt dit ook voor volwassenen?

  Reageer
 • Sil

  Pauline

  Mijn dochter van drie jaar zit nu een jaar op het ketogeen dieet. Gedurende het afgelopen jaar is ze een aantal keer uit ketose geraakt. Dan weigerde ze een tijd lang de vetten in het eten. Het dieet heeft haar goed gedaan. Ze had voorheen elke minuut 2 aanvallen (myoclonieën, valaanvallen) de hele dag door. Met medicatie (levetiracetam) had ze gemiddeld 20 valaanvallen per 2 à 3 uur. Met het dieet is ze soms een dag aanvalsvrij geweest en dan had ze ineens een aantal aanvallen achter elkaar. Nu heb ik het boek 'de vicieuze cirkel doorbreken' van Elaine Gottschall gelezen. Op internet las ik dat er kinderen zijn die epilepsie hadden, en het ketogeen dieet hadden gevolgd zonder voldoende resultaat. Zij hadden wel baat hadden bij een koolhydraat specifiek dieet. Heeft iemand hier ervaring mee? Wordt er dan extra (vis)olie toegediend?

  Reageer
 • Sil

  patrick

  Heeft het volgen van een gedeelte van het ketogeen dieet ook resultaat op epileptise aanvallen? Mijn dochter is verstandelijk gehandicapt. Zij heeft 1x per veertien dagen een zware aanval. Wij dachten dat bijvoorbeeld visolie mischien de aanvallen zou verminderen. Graag een reactie. Vrindelijke groet, Patrick.

  Reageer
 • Sil

  Anna

  ik volg al jaren deze manier van eten en ben in zeer goede gezondheid. Het lichaam kan op koolhydraten draaien of op vetten. Bij koolhydraten schommelt de suikerspiegel nogal hetgeen insulinereacties oproept hetgeen je dik maakt. Bij vetten schakelt het lichaam over op een ander soort verbranding (mits zeer weinig koolhydraten worden gegeten) en een teveel aan vetten wordt niet opgeslagen maar uitgeademd (ketonen). Je wordt er dus niet dik van.

  Verzadigde vetten horen thuis in het lichaam, Alle lichaamscellen zijn eruit opgebouwd en het lymfestelsel gebruikt ze veel. De opname gaat direct via de darmwand in het lymfesysteem, ander eten moet via de lever die checkt of er geen toxines in zitten.
  Bij ketogeen dieet moet je dus wel goede verzadigde vetten eten: biologische kokosvetten en biologische roomboter. Het is belangrijk niet teveel eiwitten te eten aangezien die zwaar verteren. Eiwitten geven de bouwstoffen/vitaminen. Koolhydraten zijn enkel nodig voor een goede spijsvertering (vezels) en aan een handje per dag heb je genoeg. Dat is een handje groenten of een handje sla.

  Voordelen zijn: constant gewicht; gezond gewicht; geen insulineproblemen; balans in de hersenchemie; weinig boodschappenkosten (vet verzadigd snel dus je koopt en eet minder); vaak een lekker warm lichaam; nooit een energiedip; zeer goede weerstand. En, in mijn geval, genezing van chronische vermoeidheid/vermoeide bijnieren.

  Nadelen zijn: onbegrip omdat het afwijkt van de standaard; een iets langzamere perceptie van de wereld want je hebt niet constant die \'suikerkick\' die brood en rijst en koekjes je geven..

  veel wetenschappelijke onderbouwing is beschikbaar via een engelse blog genaamd high-fat-nutrition

  Ook kunnen huisarten en internisten informatie geven, zij schrikken niet terug voor ketogene diëten. Het wordt meestal als te moeilijk geacht voor volwassenen om in hun leven te implementeren maar dit valt dus best mee voor gemotiveerden. Vraag informatie.

  Een andere informatiebron is het Homo Optimus dieet, dit werkt volgens dezelfde principes. Ook daarmee zijn veel mensen tevreden.

  Reageer
 • Sil

  Iris

  Hoi ,

  Zelf ben ik afgelopen 2 jaar door het aanleren van een goed voedingspatroon 1/3 van mijn gewicht kwijtgeraakt. Nu, 33 kilo lichter, heb ik een vorm van epilepsie ontwikkeld..... en ik gebruik nagenoeg geen (dierlijke)vetten. Ik ben op zoek naar onderzoeken en publicaties die mij meer kunnen vertellen over de eventuele verbanden tussen afvallen, eten van vetten en epilepsie. Ik geloof er namelijk wel in dat er verbanden zijn en zeker als ik het ketogeendieet afmeet tegen mijn eigen eetgedrag. Ik hoor graag even van je. Wie weet kunnen we elkaar op weg helpen.

  Reageer
  • Sil

   SGBK

   Beste Iris,

   ik reageer op jouw bericht wat je 10 jaar geleden geschreven hebt en hopelijk kun je mij vertellen of er inderdaad verband bestaat tussen afvallen en epileptische aanvallen. Want ik ben ook zoekende, maar kom niet ver..

   Groetjes en hopelijk gaat het goed met je.
   S.

   Reageer
 • Sil

  Astrid

  Er is bij Kempenhaeghe te Heeze een expiriment gaande met volwassenen van 18 tot 40 jaar die het Ketogeen dieet volgen. dus voor meer informatie voor volwassenen kunt u daar terecht.

  Reageer
 • Sil

  sarike

  De EVN en het NEF organiseren in oktober een congres over het ketogeen dieet, \'VET\'nodig!

  Natuurlijk is het dieet niet gezond, in die zin dat het zeer onverstandig is dit niet op voorschrift en onder begeleiding van een arts te volgen.
  Maar helaas, kinderen als in de film die u zag bestaan. Dat zijn kinderen die vele aanvallen per dag hebben en op geen enkel medicijn reageren. Voor hen is het dieet een hele goede optie.
  In de 50-er jaren was het niet gek een kind op dit dieet te zetten bij moeilijke epilepsie. De medicatie heeft het dieet verdrongen, maar zijn ook niet zonder bijwerkingen.
  Eigenlijk zou het reeel zijn als voor ieder kind met ernstige epilepsie het dieet in overweging genomen zou worden!
  Voor meer informatie verwijs ik u naar de site van de Epilepsie Vereniging Nederland
  Vriendelijke groeten,
  Sarike

  Reageer

  Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

  12 - 2 =

 • Sil

  R. Mols

  Als jullie meer informatie willen over het ketogeen dieet bij epilepsie, dan stel ik voor om deze informatie op te vragen bij Epilepsie-centum "Kempenhaeghe" in Heeze. Tel: 0402279022. Hier worden enkele patiënten behandeld volgens deze metode.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

12 - 2 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren