Behandeling van vaginisme
Herken je de symptomen van vaginisme? Ga dan naar de huisarts. Je huisarts kan lichamelijke oorzaken van vaginisme (zoals een soa of ontsteking) uitsluiten en je eventueel doorverwijzen naar een seksuoloog. Het is ook mogelijk om zonder verwijzing naar een seksuoloog te gaan. Dit kan echter wel gevolgen hebben voor de vergoeding van de kosten.
Bij de behandeling van vaginisme is vooral belangrijk om niets te forceren en rustig uit te proberen wat wel en niet lukt. Een seksuoloog helpt je met het ontdekken welke negatieve gedachten of angsten een rol spelen. De behandeling van vaginisme bestaat verder voornamelijk uit bekkenbodemoefeningen die je thuis uit kunt voeren. Met deze oefeningen leer je bewust je bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen, waardoor je meer controle krijgt over deze spieren.
Dilator
Verder is het mogelijk om te oefenen met zogeheten dilators. Een dilator is een zeer kleine kunststof staaf die je met glijmiddel inbrengt in de vagina. Als dit lukt zonder pijn, kun je steeds een iets grotere dilator inbrengen. Uiteindelijk kun je met je partner opnieuw proberen om geslachtsgemeenschap te hebben.
Laatst bijgewerkt op 6 april 2018
Deze informatie is gecontroleerd door: S. Kruisdijk, psycholoog