Heb je last van tandenknarsen?

Tandenknarsen of met een mooi woord bruxisme: een lastig probleem waar veel mensen weleens last van hebben. Het knarsende geluid ontstaat doordat je met je kaken krachtig over elkaar wrijft. 

Dit gebeurt meestal 's nachts zonder dat je het zelf merkt. Je komt er vaak pas achter als blijkt dat je anderen uit de slaap houdt met het lawaai of als je 's ochtends wakker wordt met pijnlijke kaken. Ook de tandarts komt er weleens achter als het gebit ongewoon gesleten blijkt te zijn. Het knarsen kan veroorzaakt worden door spanningen. Ook erfelijke aanleg, roken en alcoholgebruik kunnen een rol spelen.

Heb jij weleens last van tandenknarsen, of lig je wakker van een knarsende bedgenoot? Heb je een goede oplossing voor het probleem gevonden? 

Reageren

Reacties

 • Sil

  N.

  Ik heb sinds twee jaar last van klemmen en tandenknarsen. Ik slaap ook relatief slecht en heb vaak last van mijn nek- en kaakspieren.

  Begin dit jaar ben ik een koolhydraatarm dieet gaan volgen. Naast het feit dat ik een hoop ben afgevallen, had dit ook veel positieve effecten op mijn gezondheid. Een van de belangrijkste effecten was de kwaliteit van mijn slaap.
  Normaliter moet ik mezelf na 9,5 uur mijn bed uit sleuren en heb ik de rest van de dag last van vermoeidheid en nekklachten. Toen ik een aantal dagen bezig was met het dieet verdween dit volledig en was ik na zeven uurtjes slaap klaarwakker en kon ik zonder moeite opstaan.

  Na het dieet, dat zo'n vier maanden heeft geduurd, kwamen de klachten langzaam terug. Daarom ben ik nu weer begonnen met het dieet. Ik slaap direct weer beter.
  Ik zou het iedereen aanraden. Het gaat om een ketogeen dieet, maar ik merk dat de Atkins variant ook redelijk werkt. Het brengt je hormoonhuishouding in balans. Vooral een goede balans in je insuline- en cortisolhuishouding hebben een positieve invloed op de kwaliteit van je slaap.

  Reageer
 • Sil

  Judith

  Ik heb gelezen dat botox kan helpen. Deze wordt ingespoten in de kaakspier. Door de botox wordt in wezen je kaakspier even uitgezet (verlamd). Wellicht in combinatie met een "bitje" zal de spanning dan geleidelijk verminderen waardoor ook de klachten verdwijnen.

  Reageer
 • Sil

  Marcel

  Sinds enkele maanden heb ik last van oorsuizingen.

  Mijn tandarts vertelde eerder dit jaar dat ik aan tandenknarsen doe. Dat is nu bevestigd door een kaakchirurg. Ik slaap slecht - niet meer dan een cyclus van 1.5 uur per keer zeg maar.

  Oorsuizingen zijn rechts, en nu merk ik de bron van tandenknarsen ook.
  Knarsen is met weinig kracht, maar een heel snelle korte schuifbeweging.

  Ik merk nu dat het verschil maakt of ik op mijn linkerzijde/rechterzijde slaap. In het eerste geval raken mijn tanden elkaar niet.

  Denken.

  Reageer
 • Sil

  Tom

  Ik heb al 4 jaar last van een zeer pijnlijke kauwspier (rechterkant). Na het plaatsen van een stifttand + kroon is de ellende begonnen. Sindsdien heb ik een heel traject afgelegd: fysiotherapeuten, tandarts, kaakchirurgen, verwijderen wijsheidstand, splint, (zelf)massage, slaaponderzoek, pijnstillers, scans van het kaakgewricht vertonen geen anomalieën, noem maar op.

  Op dit moment ben ik al enkele maanden in psychotherapie omdat men vermoedt dat stress en trauma's aan de basis kunnen liggen van de pijn. Een soort psychosomatische aandoening, zeg maar, al hecht ik daar zelf weinig geloof aan. Ik knars niet, maar klem volgens mij wel, hoewel dit werd tegengesproken na een slaaponderzoek. Ik slaap op zich goed, maar droom levendig en voel spierspanning als ik 's nachts ontwaak. Het enige wat verlichting brengt is een slaapmiddel, maar ben bang voor gewenning en verslaving. Ik doe ook al enkele jaren aan krachttraining, maar weet niet of er een verband is. De pijn is sowieso heel willekeurig in frequentie en intensiteit. Ik word er wanhopig van. Is er iemand die mij tips kan geven over dingen die ik nog niet heb geprobeerd?

  Reageer
  • Sil

   Danielle

   Tom, wat een verhaal joh! Ik ben benieuwd hoe het nu met je gaat.
   Gebitsproblemen en klachten aan de kaakgewrichten met uitstraling naar nek etc. heeft vaak stress als oorzaak. Daardoor ga je klemmen, en in de nacht knarsen. Juist door je klachten wordt het erger. Dan ga je stressen over je klachten en daarmee maak je nog erger. Dat maakt je cirkel rond.
   De remedie is motivational interviewing, zeker stellen dat je gebit goed sluit (want een kies of tand die niet goed sluit geeft je lichaam het seintje de uitstekende tand of kies weg te bijten) en veel ontspanningsoefeningen doen. Kom lekker in je vel ondanks (of misschien juist dankzij) je klachten. Accepteer dat dit zo is, je zal zien dat je klachten dan vanzelf minder worden omdat jij meer ontspannen in je vel zit. En in de tussentijd kan je natuurlijk gewoon verder blijven kijken naar eventuele oplossingen voor de overgebleven fysieke ongemakken.
   Leuk is anders, ik ken je probleem (de tandarts heeft mijn kies te kort afgeslepen en nu is de pasvorm uit mijn gebit, niks sluit meer lekker), maar het is zoals het is. En heb je wel eens Alprazolam geprobeerd? Dat is een angstremmer met als bijwerking verslapping van de spieren.

   Reageer

   Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

   77 - 7 =

   • Sil

    Tom

    Hoi Danielle,

    Bedankt voor je reactie. Ondertussen nog geen beterschap. Ik heb Alprazolam (Xanax) nog niet geprobeerd. Wel Valium en Rivotril, met wisselend resultaat. Heb je ervaring met Xanax? Dit is volgens mij een snelwerkend middel met lage halfwaarde tijd, het tegenovergestelde van Valium.

    Reageer
    • Sil

     Danielle

     Hoi Tom,
     De termen die jij noemt zeggen me niet zoveel. Ik slaap zelf met 0.75 alprazolam. Hoewel mijn arts zegt dat het slecht is voor mijn nieren en het zwaar verslavend is, slaap ik er prima op. Ik neem het een half uur voor ik ga slapen in en voel letterlijk de spanning van mij afglijden. Ik heb geen angstklachten, maar slik het puur voor de bijwerking van spierverslapping. Je went er op een gegeven moment wel aan. Dan kan je even een nachtje of 2 afwisselen met bv. het slaapmiddel Zolpidemtartraat: een inslaper en doorslaper waarvan de werking op een gegeven moment ook minder wordt. Maar als je deze 2 medicijnen afwisselt heb je het voordeel van meer ontspanning; dus ook in je kaken. Daarnaast geef je je lichaam de mogelijkheid ook echt te laten herstellen tijdens de nacht, zonder al te veel tandenknarsen. Dat het voor de nieren niet zo fijn is weegt mijns inziens niet op tegen meer ontspanning overdag als het om je kaken en eigenlijk het hele hoofd en de nek en schouders gaat. Hoop dat je er iets aan hebt!

     Reageer
 • Sil

  Dirk

  Vandaag van de tandarts te horen gekregen dat mijn voortanden abnormaal slijten, waardoor steeds restauratie nodig is. Hij vermoedt dat tandenknarsen het probleem is en dat zou best kunnen. Ik vond bevestiging in de bijsluiter van Efexor XR, terwijl ik ook Alprazolam voor in de nacht gebruik. Ik snurk ook heel hard. De tandarts adviseerde me om een hockeygebitje te kopen in een sportzaak, want een gebitje door hem laten aanmeten zou € 230,00 zijn, ik heb nu iets gekocht voor € 5,00.

  Mijn grote vraag aan jullie is nu: Is dat niet gevaarlijk, zo'n stuk plastic in je mond 's nachts, terwijl je ook nog eens diep slaapt? Het gaat niet eens over de kosten want als er echt iets aangemeten zou moeten worden dan doe ik dat ook, maar wat denken jullie, of heeft iemand ervaring hiermee? Dank alvast voor serieuze reacties.

  Reageer
 • Sil

  Marianne

  Hallo Kaatje,

  Ben jij van de site over de antidepressiva?? Tanden knarsen is een bijwerking van de A.D. Zelf heb ik het nog steeds na al 4 maanden gestopt te zijn. Ik heb daardoor heel veel last van nekstijfheid, duizeligheid, band om hoofd. Wordt a.s maandag voor het eerst hiervoor behandeld door osteopaat, iemand hier ervaring mee?

  Reageer
 • Sil

  Kaatje

  Ik heb een vraag met betrekking tot knarsetanden. Ik kan er niks over vinden op internet. Ik hoop hier een antwoord te krijgen.

  Ik heb sinds drie maanden last van oorpijn, pijn aan mijn slaap en neus, hoofdpijn, pijn in mijn holtes en kaakpijn. Precies de helft van mijn hoofd. Het aparte is dat dit niet dagelijks is en ook niet uren duurt. Het is wel zo dat, als het pijn doet, het ook héél erg pijn doet. Ik ben inmiddels bij de tandarts en de huisarts geweest. Er is een kies getrokken en ik heb tweemaal twee weken lang neusspray gebruikt. De klachten gingen niet weg. Het is zelfs zo dat de klachten van links naar rechts zijn verschoven. Momenteel overheerst de oorpijn. Ik heb ook veel last van kou. Zowel in mijn oor als mond. Ik heb op internet gelezen dat dit te maken heeft met slaapproblemen. Ik slaap inderdaad erg slecht. Ook heb ik erg veel stress en klem ik overdag mijn kiezen/tanden. Ik eet al geen kauwgom meer en drink lauwe dranken. Wie heeft voor mij dé oplossing om hier vanaf te komen?

  Reageer
 • Sil

  phantoms

  Ik heb twee maanden geleden poreceilen facings gekregen en sindsdien ondraaglijke kiespijnen.

  Inmiddels heeft de tandarts al mijn oude vullingen vervangen, 3 wortelkanaalbehandelingen gegeven en nu een spint aangemeten.
  De kosten lopen inmiddels enorm op!

  Sinds ik dat siliconen bitje draag, is er een nieuwe pijn bij gekomen, namelijk kaakgewrichtspijn en hoofdpijn, verschrikkelijke hoofdpijn.

  Tandenknarsen deed ik altijd al, maar kennelijk na het plaatsen van de facings is de hel losgebroken.

  Op foto's is niets te zien. Paracetamol mag ik inmiddels niet meer gebruiken omdat dit bij langdurig gebruik pijn zou veroorzaken.
  Ibuprofen helpt helaas helemaal niets.

  Wat kan ik nog doen? Ik weet dat ik een enorme klemmer ben en knars.
  Ik word er ontzettend moedeloos van. Anti-depressiva gebruik ik al, dus dat is geen oplossing tegen het knarsen.

  Reageer
 • Sil

  mv.e

  Mijn dochter klemt haar kaken op elkaar, onbewust, zowel 's nachts als overdag. Ze heeft er nu nog geen last van, maar kan er op lange termijn wel klachten van krijgen, dus nu heeft ze sinds kort een opbeetplaat die ze de hele dag en 's nachts in moet houden. Wel even wennen, want het komt weer bovenop alle beugels die ze al heeft en ook vindt ze het lelijk en onhandig met praten. Maar het is wel nodig, ook om haar toch al zwakke gebit te beschermen.

  Reageer
 • Sil

  ravenna

  Ook ik heb een splint gemaakt door de tandarts, ik draag het nu ruim een jaar maar de klachten zijn weer helemaal terug. Daarbij ook oorsuizen hoofdpijn en nekklachten. Helemaal gestoord word ik ervan er gaat geen week voorbij of ik heb wel ergens in mond vreselijke kiespijn. Sinds ik de splint draag heb ik ook nog eens heel vaak onstoken tandvlees en ben ik in twee jaar tijd vier kiezen verloren.
  Ik heb tien jaar antidepressiva gebruikt maar dat heeft er alleen maar toe bijgedragen dat ik een zeer slecht gebit heb, die medicijnen zijn namelijk een ramp voor je tandvlees en je tanden. Af en toe ben ik in staat alles eruit te laten trekken!
  Het valt mij ook op dat hierbij alleen maar vragen worden gesteld en geen oplossingen of antwoorden voorbij komen.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

77 - 7 =

.
Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren