Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Levenslang last van kaakartrose

Verhaal door Kim (36)

Kim (36) heeft al vanaf haar zestiende kaakklachten. Op haar dertigste was het zelfs zo erg dat haar kaken op slot zaten. Bewegen van het kaakgewricht en eten gingen niet meer.

Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels

Last van mijn kaak

"Het is eigenlijk allemaal op mijn zestiende begonnen. Ik kauwde veel kauwgum en als ik sliep, tandenknarste ik. Op den duur kreeg ik last van mijn kaken. Ik ging naar de tandarts, maar die schonk er niet veel aandacht aan. Er werd verder niet naar mijn kiezen en tanden gekeken. 'Het zal wel weer over gaan' werd er gezegd. Doordat ik toen niet verder ben geholpen is het eigenlijk alleen maar erger geworden. Ik ben kauwgom blijven kauwen en het tandenknarsen werd ook niet minder. Volgens de tandarts lag het daar immers ook niet aan."

"Ik heb jarenlang pijn gehad. Op den duur kon ik mijn kaken niet meer van links naar rechts bewegen. Op mijn dertigste was het zelfs zo erg dat mijn kaken op slot zaten. Ik kreeg ze niet meer op elkaar. Normaal eten kon ik toen niet meer. Hard voedsel zoals noten, appels, stokbrood of biefstuk kon ik niet meer eten, doordat ik mijn kaken niet meer op elkaar kon doen en niet naar rechts of links kon bewegen. Ik heb een jaar lang alleen maar gemalen en vloeibaar voedsel kunnen eten. Ik kon geen mixer meer zien! Ik ben in dat jaar zo'n twintig kilo afgevallen."

Versleten kaakgewricht

"Uiteindelijk ben ik naar de dokter gegaan die mij heeft doorverwezen naar de fysiotherapeut. Ik had een zogeheten versleten kaakgewricht, ook wel kaakartrose genoemd. Het voelt alsof ik een soort schaafwondje heb in mijn kaak. Door middel van ontspanningsoefeningen leerde ik mijn kaken te ontspannen. Tevens kreeg ik van de tandarts een splint die ik moest dragen. Dat is een plastic beugel die het tandenknarsen tegen houdt. Ik heb weer opnieuw moeten leren kauwen."

"Nu kan ik weer redelijk eten, maar echt flink kauwen op een biefstuk of in een appel bijten is er niet meer bij. Als ik uit eten ga, moet ik ook altijd opletten wat ik bestel. Het mag niet te hard zijn. Kip hoeft maar iets te hard gebakken te zijn en ik kan het al niet meer eten. Sporten zoals, body building en fitness kan ik ook niet meer doen, want daarbij zet je je kiezen op elkaar als je kracht zet."

"Het blijkt dat veel jonge mensen met dit probleem te maken krijgen doordat ze bijvoorbeeld te veel kauwgum kauwen of tandenknarsen in hun slaap. Helaas wordt er nog niet veel aandacht besteedt aan deze vervelende aandoening die eigenlijk nooit meer over gaat. Als het niet op tijd wordt herkend of geconstateerd kan dit vervelende gevolgen hebben. Preventie is dus erg belangrijk."

Reageren

Reacties

 • Sil

  Ikke 56

  Hoi,
  Zit ook al maanden met enorme pijn in mijn oor en kaak en als ik stevig wandel kan ik precies mijn hoofd niet rechtop houden, wegens nekpijn.
  Heeft iemand al behandeling gehad van de nek voor de kaakklachten?

  Grts

  Reageer
 • Sil

  Ikke 56

  Heb sinds 3 maanden last van kaakpijn, oorpijn en -suizingen. Bij de dokter spoten ze mijn oor uit, maar dat hielp niks. Afspraak gemaakt bij de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, foto van 't kaakgewricht om te checken voor artrose of discusverplaatsing. Nu volg ik therapie, maar heb de indruk dat t erger wordt. Zou dit alles uit de nek kunnen komen?

  Oh ja,heb maar 1 kant kiezen en de pijnlijke kaak is andere kant... Misschien helpt een ondergebit?
  Ben radeloos...

  Mvg, ikke

  Reageer
 • Sil

  Trui

  Sinds anderhalf jaar heb ik heel veel pijn in mijn hoofd. Eerst zou het de holtes zijn, maar kno-arts kon niets vinden. Toen ben ik naar de kaakchirurg gegaan. Op de foto's was niets te zien, dus ik zou wel knarsen. Ik kreeg toen een bitje voor de nacht en naar de fysio voor overspannen nekspieren. Het hielp allemaal niets. Ik ben weer terug gegaan naar de kno-arts. Hij kon weer niets vinden. Nu zit ik te wachten op de neuroloog, omdat het misschien uit mijn nekwervels komt. Ik ben de wanhoop nabij. Ik kan goed eten, goed praten en mijn kaak gaat niet op slot. Is er iemand die dit herkent en mij misschien kan helpen?

  Reageer
 • Sil

  Jolien

  Ik zit ook met ongeveer dat probleempje. Een jaar geleden is het begonnen met pijn aan mijn oor. Ik dacht dat ik een oorontsteking had en ging naar mijn huisarts. Hij zei me dat het een kaakgewrichtontsteking was. Ik was toen erg verwonderd, want hoe krijg je zoiets? Volgens hem ligt het eraan dat ik nog steeds mijn verstandskiezen heb. Zelf twijfel ik er sterk aan, want deze zijn nog steeds niet doorgekomen en ik heb er ook geen last van. Het enige dat blijft pijn doen is mijn kaak en het trekt door naar mijn oor en hoofd. Echt een helse pijn. Mijn huisarts zei dat ik enkel pijnstillers kon nemen en dat het ook vanzelf weer ging overgaan (niet dus). Wat raden jullie aan? Of moet ik hier gewoon mee leren leven?

  Reageer
 • Sil

  Sanne

  Alsof ik mijn eigen verhaal lees. Al anderhalf jaar nu gaat mijn mond niet meer open na jaaaaren van pijnklachten die iedere arts negeerde. En de kaakchirurg weet niet meer hoe het nu verder moet. Hij gooit het nu op psychische oorzaken, maar ik zou niet weten welke. Ik knars en klem ook als een malle, maar hij heeft zelfs gezegd dat ik de splint niet meer hoef te dragen. Ben het spoor inmiddels goed bijster.

  Reageer
 • Sil

  Fofies

  Hallo allen,

  Ik heb sinds een paar maanden last van mijn linkerkaak en een zeurende pijn bij mijn oor. Mijn huisarts dacht wat irritatie te zien en gaf me antibiotica. Dat hielp niet. Een andere huisarts zag meteen dat het vanuit mn kaak kwam en adviseerde fysiotherapie. Ik heb met fysio voor andere klachten echter nooit goede ervaringen gehad en ben niet gegaan. De pijn valt mee, maar het ergst vind ik de duizeligheid die ik ondervind bij verandering van de houding van mijn nek. Bij veel berichten van jullie lees ik niet veel over duizeligheid. Graag wil ik weten of acupunctuur geholpen heeft bij iemand.

  Reageer
 • Sil

  Lilly

  Hallo allemaal.

  Ik lees hier hele oude berichten, maar fijn om te lezen dat er meer mensen zijn met dezelfde problemen als ik (kaakpijn, oorpijn, duizeligheid). Ik heb nu een fantastische kaakchirurg (nummer vijf) die heel snel actie ondernomen heeft. Ik vind het erg om te lezen dat er mensen zijn die er zo lang mee rond moeten lopen.
  Na een dubbele kaakbreuk vier jaar geleden heb ik nu sinds 2,5 jaar een discusverschuiving aan één kant en artritis in mijn beide kaakgewrichten. Ik heb een beperkte mondopening en altijd pijn met eten en praten.
  Ik heb een kaakspoeling gehad en twee spuiten erin.
  Ik had een pratend beroep en ik kon gelukkig op een andere functie terecht binnen het bedrijf, maar ook bij dit werk is na vijf of zes uur werken mijn kaak dik en mijn energie op.
  Wordt dit nog beter met de jaren?
  Graag kom ik in contact met mensen die dezelfde ervaringen hebben om eens te sparren hoe zij dingen aanpakken qua eten, sociaal leven en werk. Ik ben een positief ingestelde bezige bij van 32 jaar, maar ik moet nu alles wat ik doe afwegen, wat ik soms erg irritant vind, omdat ik niet zo in elkaar zit.
  Ik hoop van iemand te horen.

  Met vriendelijke groet Lilly

  Reageer
  • Sil

   deblockster

   Hoi Lilly,
   kan je mij de naam van die geweldige kaakchirurg even doorsturen aub?
   dank je!

   Reageer
   • Sil

    Lilly

    Isala kliniek in Zwolle.

    Reageer
   • Sil

    Lilly

    Isala kliniek.

    Reageer
  • Sil

   Esther

   Hallo Lilly,
   Ik heb ook problemen met mijn kaakgewrichten als gevolg van een ongeluk.

   Reageer
 • Sil

  Maan

  Klinkt gek, maar het is juist goed als je een knap in je kaakgewricht krijgt. Dan weet je in ieder geval waar je het moet zoeken. Daarbij ben je gelijk op het spoor van kaakgewricht-problemen. Natuurlijk is het vervelend, maar bij mij ging het heel anders. Ik kreeg allerlei vage klachten aan mijn kaakspieren; een soort van oorontsteking (ik ging als oplossing hiervoor kauwgom eten), oorsuizen, knetters in mijn oren met slikken, pijn aan mijn schedel en pijn aan mijn gezicht.
  Dat terwijl ik twee maanden van tevoren nog bij tandarts stond met kleine slijtplekjes op tanden. Dat was normaal volgens haar, gewone slijtage. Had ze toen maar beter gekeken. Echt een gemiste diagnose van kaakklemmen/knarsen. Ik heb een knapje in het gewricht, maar dat voel ik alleen met mijn vinger in mijn oor. Ik hoor het niet. Echter, nu zit ik thuis met veel ellende van mijn pijnlijke kaakspieren. Zal het ooit overgaan?

  Reageer
  • Sil

   Jennifer

   Ik heb het al jaren. Het wordt helaas niet minder. Het heeft bij mij ongeveer vijf jaar geduurd voordat ze een spoeling van mijn gewricht deden. Het is nu dragelijk, maar niet over. Ik ben 22 kamp er al jaren mee. Ze doen amper iets aan.

   Reageer
 • Sil

  Mona

  Veel pijn aan oor, 's nachts niet, het begint bij het opstaan. Verdoofd gevoel en een druk, later op de dag gepaard met pijn en branden. Ik loop hier al mee sinds 2011. Ik zie het af en toe niet meer zitten. Ik kan niet zo'n bitje want ik heb een prothese, heb al geprobeerd die 's nachts uit te doen en ook weer in maar dat helpt niet. Wat voor oefeningen kun je doen en wat helpt echt? Groetjes.

  Reageer
 • Sil

  Sammy

  Ik had al in 2011 last van m'n kaak, krampen, en last van m'n oor links. In 2012 heb ik een kaak fysio gevolgd maar hielp niet, in 2014 had ik zo'n erge pijn, m'n oor sloeg dicht en ging niet meer open. Ik kreeg in november 2014 een bitje. Tot nu toe heeft het niet geholpen. Ik moet morgen weer bellen voor een afspraak. Ben 24 uur per dag duizelig, zware hoofdpijn, pijn in m'n nek alles. Kan niet eens op straat lopen, val steeds om super eng. Ik ben 28 maar voel me 60. Heeft iemand ook zo'n erge last? Zo ja, hoor ik het graag. Of heeft iemand een operatie gehad? En help het?

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

28 - 8 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren