Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe is het om te leven met een stofwisselingsziekte?

Stofwisselingsziekten zijn erfelijke aandoeningen waarbij het lichaam niet in staat is om een bepaalde voedingsstof goed af te breken. Er zijn ongeveer 600 verschillende stofwisselingsziekten bekend en iedere ziekte afzonderlijk is erg zeldzaam. In Nederland worden jaarlijks zo’n 800 kinderen geboren met een stofwisselingsziekte.

Stofwisselingsziekten zijn nog niet te genezen. Voor sommige zijn medicijnen beschikbaar, bij anderen moet je voor de rest van je leven een streng dieet volgen om zo beschadiging van bijvoorbeeld de hersenen te voorkomen.

Heb jij een stofwisselingsziekte, of ken je iemand die het heeft? Hoe is het om hiermee te leven?

Terug naar het begin

Reacties

 • Wim

  30 januari 2014 14:12

  Ik heb een zoon waarbij rond zijn 16e jaar de chronische stofwisselingsziekte cystinuria werd vast gesteld. Sindsdien is hij ruim 27 keer geopereerd om (nier)stenen te verwijderen en ruim 70 keer behandeld in een niersteenvergruizer. Tot nu toe zijn dit, samen met veel pijnstillers en andere middelen, de enige middelen om zijn ziekte en zware pijnen, enigszins te bestrijden. Wat mij hierbij al die jaren is opgevallen, dat er buiten de concrete operaties om, zo weinig begeleiding is vanuit de ziekenhuizen. Men komt pas in actie als we zelf weer bellen, dat het niet langer gaat.

  .
  - Advertentie -
  - Advertentie -