Het snurken ontstaat meestal doordat de zachte weefsels van de mond- en keelholte vibreren door de ingeademde lucht. Gedurende de slaap ontspannen de musculaire weefsels van het halsgebied zich. Daardoor ontstaat er een vernauwing in de mond- en keelholte. De ingeademde lucht wordt daardoor met een grote snelheid aangezogen. De zachte weefsels, zoals het strotteklepje en de huig, vibreren hierdoor lawaaierig mee.
De partner trekt meestal als eerste aan de bel als snurken een probleem wordt. De snurker zelf kan er ook flink last van hebben. Die ontwaakt dikwijls met hoofdpijn, is vaak moe en kan zich niet te lang concentreren. Een centrum voor slaap- en waakstoornissen kan dan uitkomst bieden. Nederland heeft er twee, in Heeze en Den Haag. Bij het oplossen van snurkproblemen spelen tandartsen ook een rol. Zeker als besoten wordt een antisnurkapparaat aan te brengen.
Een antisnurkapparaat bestaat uit twee transparante platen, een voor de boven- en een voor de onderkaak. Twee scharnieren verbinden deze platen aan elkaar. De truc van 't apparaat zit 'm in de scharnieren. Die zorgen ervoor dat de keelholte niet vernauwt, waardoor je rustig door kunt blijven ademen. Vaak zorgt een antisnurkapparaat voor vermindering van de snurkproblemen. Het wordt echter niet vergoed altijd vergoed door de ziektekostenverzekering?
Heb jij (of heeft jouw partner) last van snurken? Heb je wel eens een anti-snurkapparaat overwogen? Of heb je er zelf ervaring mee? Reageer en de lees de ervaring van anderen met een anti-snurkapparaat!