Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Met antisnurkapparaat van snurken af?

Dagelijks worden patiënten met slaap- en waakstoornissen door hun arts of specialist verwezen naar slaapcentra in Nederland. Ongeveer 40 procent van de volwassen mannen en 20 procent van de volwassen vrouwen snurkt

Het snurken ontstaat meestal doordat de zachte weefsels van de mond- en keelholte vibreren door de ingeademde lucht. Gedurende de slaap ontspannen de musculaire weefsels van het halsgebied zich. Daardoor ontstaat er een vernauwing in de mond- en keelholte. De ingeademde lucht wordt daardoor met een grote snelheid aangezogen. De zachte weefsels, zoals het strotteklepje en de huig, vibreren hierdoor lawaaierig mee.

De partner trekt meestal als eerste aan de bel als snurken een probleem wordt. De snurker zelf kan er ook flink last van hebben. Die ontwaakt dikwijls met hoofdpijn, is vaak moe en kan zich niet te lang concentreren. Een centrum voor slaap- en waakstoornissen kan dan uitkomst bieden. Nederland heeft er twee, in Heeze en Den Haag. Bij het oplossen van snurkproblemen spelen tandartsen ook een rol. Zeker als besoten wordt een antisnurkapparaat aan te brengen. 

Een antisnurkapparaat bestaat uit twee transparante platen, een voor de boven- en een voor de onderkaak. Twee scharnieren verbinden deze platen aan elkaar. De truc van 't apparaat zit 'm in de scharnieren. Die zorgen ervoor dat de keelholte niet vernauwt, waardoor je rustig door kunt blijven ademen. Vaak  zorgt een antisnurkapparaat voor vermindering van de snurkproblemen. Het wordt echter niet vergoed altijd vergoed door de ziektekostenverzekering?

Heb jij (of heeft jouw partner) last van snurken? Heb je wel eens een anti-snurkapparaat overwogen? Of heb je er zelf ervaring mee? Reageer en de lees de ervaring van anderen met een anti-snurkapparaat! 
Terug naar het begin

Reacties

 • Joorissen

  02 mei 2018 19:22

  ja, ik snurk ook. Tot grote ergernis van mijn man. Heb op internet gezocht en eerst een goedkope versie geprobeerd. Na 3 dagen snurkte ik weer. Weer op internet gezocht en gebeld met mevr Backes, die heeft mij uitgebreid snurkproblemen info gegeven. Heb daar een afdruk laten maken en na 2 weken kreeg ik mijn EIGEN snurkbeugel in de bus. Even wennen maar ben nu zo BLIJ. Echt waar, die snurkbeugel doet het!

  • SergeVg

   15 mei 2018 12:55

   Kan u vertellen waar u deze snurkbeugel heeft besteld?
   En werkt het nog steeds na enkele weken?

  • Fred

   13 maart 2018 13:18

   Ik snurk al langer dan een jaar, maar laatst ben ik naar de KNO-arts geweest. Hij heeft gekeken naar mijn neusgaten en keel en vond geen poliepen. Gewoon wat neusspray meegegeven en dat was het. Op mijn verzoek vond hij het wel goed om een slaaponderzoek te doen. Ongeveer één week geleden heb ik zo'n slaaptest gedaan, alleen dat wachten voor je uitslag valt mij tegen. Je moet wel een maand lang wachten en ik verlang al zo lang om een keer lekker uitgerust 's ochtends uit mijn bed te komen. Ben heel prikkelbaar. Kan niet tegen lawaai en veel licht. Nu wil ik een snurkbeugel via internet kopen zonder de uitslag van de arts af te wachten. Heeft iemand een advies hierover of dat helpt? Of een merk/soort beugel?

   • snurker

    19 juli 2017 18:29

    Heb nog steeds snurkklachten maar nu ook blijvende kaakklachten door die MRA, hoe is het mogelijk dat die toegestaan zijn?
    Ook zijn volgens mijn tandarts mijn tanden verplaatst.
    Kan het zijn dat ik hierdoor de laatste tijd ook oorsuizingen heb?

    • Truusje

     27 maart 2015 07:48

     Mijn man gebruikt een snurkbeugel. Helaas werkt dit niet. Ze hadden gegarandeerd dat ze hem konden helpen, dus 1000 euro neergeteld. Toen begon het. Het werkte even, maar het snurken blijft terugkomen. En na twee jaar houden ze zich afzijdig. Een verstopte neus of hooikoorts is iets waar ze niets aan kunnen doen. Vervelend dat ze dat nou juist niet hebben gezegd voor de aanschaf. Mijn man heeft bijna het hele jaar door hooikoorts.

     Dus wie heeft er een bruikbare tip? Ik raak ondertussen oververmoeid.

     • Rick

      20 februari 2016 17:18

      Ik had hetzelfde probleem en heb vorig jaar een Nasivent neusspreider gekocht. Ik heb nu tijdens de nacht veel meer lucht door de neus en slaap dieper. Ik ben de volgende dag ook frisser.

     • Jeroen

      18 februari 2015 17:24

      Ik heb onlangs zelf een snurkbeugel gekocht. Het is bij mij een goede oplossing. Hij is niet zo duur en toch van goede kwaliteit. Ik heb hem besteld en ben er reuze blij mee. Ik had al een beetje op de website rondgekeken en ze hebben ook beugels die je naar een lab op moet sturen, maar voor mij was de snurkbeugel meer een probeeroplossing. Even kijken of het werkte en warempel: hij doet het echt!

      • Hj

       16 oktober 2014 17:32

       Ik ben gisteren naar de KNO-arts geweest voor snurken. Hij zei dat mijn ene neusgat minder open is dan het andere alleen weet hij nog niet zeker of dat de oorzaak is. Ik heb een neusclip gekregen alleen toen ik mij omdraaide vannacht schoot hij aan een kant los. Of het werkt weet ik nog niet. Ik moet nog een apneuonderzoek krijgen. Heeft iemand ervaring met de neusclip, dit moet je in je neusden zodat deze open blijft. En hoe voorkom je dat hij losgaat?

       • Visser

        08 oktober 2014 16:21

        Ik heb sinds een paar maanden een SomnoDent van Goedegebuure. Ik raad iedereen aan dit apparaat NIET te kopen! het doet zo'n verschrikkelijke pijn aan mijn kaken! en mijn tanden staan inmiddels ook niet meer recht! Door mijn huisarts ben ik doorverwezen naar een kaakchirurg en deze heeft mij geadviseerd onmiddellijk te stoppen met het gebruik van een MRA beugel! Deze beugels trekken de onderkaak naar voren en belasten daardoor het kaakgewricht! Nou ik heb het geweten... De kaakchirurg gaf zelfs aan dit bij zeer veel mensen te zien. Onbegrijpelijk dat organisaties nog steeds mensen proberen te ''helpen'' met dit soort beugels!
        Ik ben benieuwd naar ervaringen van andere mensen met dit soort MRA beugels!

        • Bob

         11 september 2013 13:32

         Ik heb sinds juni een snurkbeugel en ik ben er werkelijk superblij mee! Ik had er eerlijk gezegd niet heel veel vertrouwen in. Ik heb al heel veel behandelingen tegen snurken gehad en de één was nog vreselijker dan de ander. Tien jaar geleden heb ik zelfs een operatie aan mijn huig en verhemelte ondergaan. De pijn was werkelijk ondragelijk en het hielp maar een paar maanden. Daarna heb ik een speciale snurkbeugel gekregen van de snurkpoli. In eerste instantie helemaal geen last en het snurken was weg, maar toen kreeg ik problemen met mijn kaken, begon ik weer te snurken en moest de beugel verder naar voren worden geschoven. Iedere morgen zo’n pijn aan m’n kaken! Toen mijn tanden ook nog begonnen te verschuiven kon ik de beugel niet eens meer dragen. Ik was er he-le-maal klaar mee. Bij de snurkbeugel die ik nu gebruik, heb ik deze problemen niet. Na een paar weken wennen voel ik de beugel niet meer zitten en het snurken is volledig weg! Voor de eerste keer in 10 jaar ben ik echt van mijn problemen af.

         • Jolanda

          08 juni 2016 12:04

          Van welk merk is de beugel die je nu hebt dan?

          • Kees

           25 januari 2016 21:45

           Ik heb ook mijn snorex beugel vorig jaar laten maken.
           Binnen het jaar is de veer alweer kapot.
           Ik heb hem heel goed schoon gehouden.
           Ja, ze weten hun zakken zo goed te vullen zo.
           Ik heb nu contact met mijn eigen tandarts, die maakt ze ook.

           • Ed

            09 november 2016 20:29

            Beste Kees,

            Bij welke tandarts is dat? Ik zoek namelijk een alternatief. Ik ben sinds 2005 aan de Snorex, als de veer niet beschadigd is werkt het goed bij. Daar klaag ik niet over. Waar ik moeite mee heb is de levensduur van de veer. Bij mij gaat hij nooit langer mee dan gemiddeld 18 maanden.

            Na 10 jaar was de 1e Snorex beugel echt op en vanaf mei 2015 heb ik weer een nieuwe. De prijs was inmiddels gestegen (50% t.o.v. 1e beugel) en nu na ca 18 maanden wordt de veer voor de 2e maal vervangen, want In April j.l. was dat ook al kapot geweest. Ondanks de gestegen kosten gaat ie wat minder lang mee. Nogmaals het werkt. Uiteraard was ik vastbesloten met de gewenning enzo. Ik had hiervoor van alles gedaan en niks hielp en omdat slaaptesten in het ziekenhuis geen APNEU heeft aangetoond moet je dus voor alles zelf zorgdragen. Ik ben het echt beu en ook al de verhalen dat het aan mijn speeksel ligt, een persoonlijk geval etc... het lijkt wel of die meneer van de receptie mij een trauma wil aanpraten. Ik heb een werktuigbouwkundig achtergrond met voldoende metalurgische achtergrond en weet heus wel het verschil tussen medicinaal veren staal en industrieel veren staal. Als dat niet het punt van discussie is dan ligt het wel aan het speciale maandbad spul die je na 1 keer gebruiken moet weggooien omdat er kalk (tandsteen) in blijft zweven, waardoor het niet afdoende werkt, meneer is ook scheikundige :). Dus gewoon koop meer van dat spul.
            Kortom ik ben het nu zat en ben op zoek naar goed alternatief, ik bedoel niet van dat TV spul .

            Alvast dank voor je informatie en vriendelijke groet,

            Edwin

           • Me

            08 november 2015 18:43

            Ik ben heel benieuwd over welk soort beugel het dan wel gaat??
            Als je nog steeds tevreden bent uiteraard..

            • Rosorion

             07 oktober 2015 01:28

             Kunt u mij vertellen welke snurkbeugel u nu gebruikt?
             Met vriendelijke groet,
             Jeannette

            • Paul

             06 september 2013 17:01

             Pietro,

             Ik heb inmiddels bijna 10 jaar een antisnurkbeugel. Ik ben een paar keer terug geweest voor een bijstelling, maar sindsdien werkt hij uitstekend. Zelfs mijn vrouw slaapt weer naast me ;)
             Bij mij is de veer tot twee keer toe kapot gegaan. In die tijd kostte de reparatie nog maar € 145,- maar dat is toch een flinke smak geld.
             Ik heb bij de laatste reparatie advies gekregen van een medewerker over de reiniging van de beugel. Sinds ik me houd aan de voorschriften is de veer niet meer kapot gegaan. Wellicht dat de schuld dan toch (deels) bij mij lag… Dit zal niet voor iedereen gelden, maar misschien heb je er wat aan.

             • TES

              29 augustus 2013 22:25

              Een snorkbeugel is voor mij sinds twee maanden het ei van Columbus!
              Ben een zeer hardnekkige snurker geweest (geen apneu) Nu ben ik volgens mijn man angstaanjagend stil tijdens mijn slaap.
              Makkelijk in gebruik en goede instructie bijgesloten.
              Voorwaarden: goed door je neus kunnen ademen en een stevig gebit hebben.

              In eerste instantie had ik m te extreem ingesteld. Dat leverde kaakpijn op. Toen gewoon weer heet gemaakt en opnieuw gehapt in minder extreme stand. Nu alleen beetje stijf gevoel vlak na wakker worden.
              Echt geweldig voor mij!

              .
              - Advertentie -
              - Advertentie -