Website van het Jaar

Scoliose door beenlengteverschil

Verhaal door Marjan (19)

Marjan (19 jaar) heeft scoliose, een vergroeiing van de rug. Therapie hielp niet en waarschijnlijk moet ze nu een zware operatie ondergaan om de 'bocht' in haar rug recht te laten zetten.

Ceasartherapie

"Mijn naam is Marjan en ik ben 19 jaar. Toen ik twaalf was kreeg ik te horen dat ik last had van scoliose. Dat is een verkromming van de rug, waarbij de wervelkolom in een bocht groeit. Omdat de afwijking niet zo groot was, raadde de huisarts aan om Ceasartherapie te gaan doen. Dat zou de boel wel rechtzetten. Maar na een jaar therapie liet ik foto's maken en toen was de afwijking enorm toegenomen, tot bijna 40 graden."

Operatie

"Ik had op zich nergens last van, geen pijn of zo, dus ik dacht toen van laat maar even zitten. Maar een paar jaar later ben ik toch maar weer naar de dokter gestapt en die kwam erachter dat mijn ene been iets meer dan anderhalve centimeter langer is dan het andere. Waarschijnlijk heeft dat lengteverschil dus gezorgd voor de bocht in mijn rug, die inmiddels tegen de 50 graden is. Ik heb nog wel geprobeerd om het tij te keren met schoenen met een extra hoge zool te gaan dragen, maar dat heeft geen zin. Ik hoopte dat als ik uitgegroeid zou zijn dat dan ook vergroeiing zou stoppen, maar zo werkt het niet. Hoogstwaarschijnlijk moet ik geopereerd worden en daar zie ik als een berg tegenop. Want niet alleen de operatie is zwaar, maar ook de revalidatie zal veel tijd en moeite kosten."

Reageren

Reacties

 • Sil

  Ger

  Jisca,
  Ga naar iemand die quantum regenesis doet. Als je die niet kunt vinden in de buurt, quantum touch. Er zijn vele getuigenissen van sterk verminderde scoliose. Het werkt heel simpel. De behandelaar verhoogt zijn levensenergie en strijkt met z'n vingers langs je wervelkolom. Daardoor neemt jouw levensenergie daar toe, en zal je lichaam zelf de stand corrigeren als dat mogelijk is.

  Reageer
 • Sil

  Katrijn

  Beste,

  Heb jij ondertussen de operatie al gehad? Mijn dochter zit met juist hetzelfde probleem en zou er graag met iemand over praten. Wij zijn heel bang voor een operatie.

  Reageer
  • Sil

   Grietje

   Hallo,
   Ik ben zestien en ben net een maand geleden geopereerd na acht jaar een brace gedragen te hebben en nu anderhalf jaar zonder. Het is mij vreselijk meegevallen! Ik was zo bang voor de pijn maar het valt nog steeds heel erg mee. Ik kan wel gerust zeggen geen pijn. Nu is dit geen garantie voor uw dochter want ik heb ook van tevoren andere verhalen gelezen die mij ook best bang maakte. Dat is heel normaal denk ik. Nu dacht ik die pijn overleef ik wel ze, hebben goede pijnstillers. Ik was meer bang voor wat ik niet meer zou kunnen. Nu ik kan elke dag weer een beetje meer en dat gaat steeds beter. Elke eerste keer is eng en raar maar als je het dan toch gedaan hebt kun je alleen maar trots zijn op jezelf!

   Nu heeft u de leeftijd van uw dochter niet gezegd, maar ze is vast jong en dat is toch wel het beste ook voor het genezen en revalideren. Ik ben zelf voor ik geopereerd werd nog wel flink gaan sporten om te zorgen dat m'n rug en spieren in goeie conditie waren en ik denk dat dat erg veel heeft geholpen.
   Heel veel succes de komende tijd en met de operatie!

   Reageer
 • Sil

  Katrijn

  Heeft iemand ervaring met brace en met operatie? Onze dochter heeft scoliose met 50 "en wij zijn echt geschrokken, is precies het einde van een onbekommerd leven voor haar. Alle reacties zijn meer dan welkom. Help ons aub. Heel erg bedankt

  Reageer
 • Sil

  Jildau

  Hallo! Ik ben Jildau en ik ben 17 jaar. Twee weken geleden is bij mij scoliose ontdekt. Mijn onderste bocht is 26 graden en de bovenste is 40 graden. Omdat ik al uitgegroeid ben en niet heel veel pijn heb, hoef ik niet geopereerd te worden. Toch heb ik af en toe pijn en ik weet niet zo goed wat ik daar aan kan doen. Heeft iemand advies? Mijn volgende controle is pas weer over een jaar..

  Reageer
  • Sil

   Tresia

   Hallo Jildau,
   Ik ben nu 69 jaar en mijn scoliose is ook ontdekt rond zeventien jaar, tijdens een sportkeuring. Ook toen hadden ze er aandacht voor. Ik ben naar een specialist gestuurd. Hij zei, van voren ben je volmaakt, (de graden werden toen niet verteld), maar dat ik van een korset meer last van gemak zou hebben.
   Als je later kinderen hebt gekregen en je hebt er last van kom je maar terug. Ik was allang blij, geen korset dragen, heerlijk. Doordat ik altijd ben blijven sporten, zwemmen en tennissen heb ik mijn rug redelijk in conditie kunnen houden. Wel ben ik vaak naar therapie, omdat pijn in de rug regelmatig de kop op steekt. Wat mij steeds weer op de rit zet is cesartherapie.
   Je moet veel gerichte oefeningen doen om op je houding te letten. Ik vind het wel erg dat je altijd kan zien dat mijn rug enigszins krom is. Mensen zeggen vaak, loop eens recht enz. Maar soms leg ik uit dat dit juist moeilijk is. De scoliose blijft zichtbaar helaas.
   Mijn advies is om echt veel te blijven bewegen, vooral sport zoals zwemmen, maar ook een sport doen die je leuk vindt is heel belangrijk. Dit heeft mij gebracht waar ik nu ben, nog steeds wat pijn bij overbelasting van de rug, maar het oefeningen doen om de rugspieren soepel te houden speelt nog steeds een grote rol in mijn leven. Ondanks mijn scoliose heb ik altijd alles kunnen doen wat ik wil.
   Ik hoop dat je er wat aan hebt aan mijn verslag, jij hebt nog een heel leven voor je en gun je een probleemloos leven ondanks een scoliose.

   Reageer
  • Sil

   Joos

   Hoi Jildau,
   Ik ben 23 en heb ook scoliose. Ook ik ben uitgegroeid en de scoliose is niet zo erg dat ik geopereerd moet worden. Ik heb er echter wel last van en daarom ga ik op dit moment naar een triggerpoint fysiotherapeut. Ik heb hier veel baat bij. Wat ik in het verleden ook gedaan heb is 'gewone' fysiotherapie, cesartherapie en chiropractie. Allemaal dingen die je zou kunnen proberen. Je kunt ook altijd met je huisarts overleggen. Die heeft vast ook goede ideeën.
   Groetjes, Joos

   Reageer
  • Sil

   Marjon

   Mijn zoon van 17 wordt in sept geopereerd. Hij heeft afwijkingen van 52 graden.

   Hij heeft al maanden schroth therapie en heeft daar veel baat bij. Zijn afwijking is echter zo groot dat een operatie ondanks de therapie noodzakelijk blijft

   Reageer
 • Sil

  Sharonx

  Ik had ongeveer een jaar geleden scoliose en toen was het niet zo erg. Een paar maanden later keek mijn moeder naar mijn rug en toen zag ze dat mijn schouderblad uitstak dus toen gingen we naar de dokter en die stuurde ons naar het ziekenhuis. Ik had een gesprek met een dokter in het ziekenhuis en toen had ik röntgenfoto's gemaakt en mijn ruggenwervel was 62 graden gedraaid dus ik moest een operatie. Heb nu de operatie gehad. ik ging een dag van tevoren naar het ziekenhuis en toen ging iedereen een beetje uitleggen wat er ging gebeuren en de volgende dag werd ik om 8 uur 's ochtends geopereerd.

  Ik was niet echt zenuwachtig, toen ging ik naar de operatiekamer en daar waren wel 10 mensen ofzo mijn moeder mocht ook mee daar naartoe. Toen kreeg ik een spuit in mijn arm dat deed niet zeer. En toen spoten ze er slaapspul in en ging ik slapen. Vier uur later was ik geopereerd en ik lag op de IC, ik had niet echt pijn maar moest wel overgeven. Het is echt niet fijn op de IC, je kunt amper slapen en er komen 's nachts steeds mensen in de kamer en dan word je weer wakker.

  Volgende dag lag ik weer in normale kamer en was heel moe en had geen zin in eten en drinken (was vier kilo afgevallen). Ik kreeg elke dag zes paracetamol, dat was echt vies. Ik kreeg die dag ook een morfinepomp als ik pijn had kon ik daar opdrukken. Volgende dag moest ik uit bed ze hebben mij voor de operatie al geleerd hoe je dat deed. Toen ik uit bed ging en ik stond was ik heel duizelig en het voelde heel raar om te staan, mijn rug was echt heel stijf dus kon niet echt bewegen. Elke dag ging het iets beter. We gingen ook op de trap lopen en zitten als ik ging ontbijten, maar het was echt saai ik kon niks doen. Ik mocht ongeveer na zes dagen naar huis ik was echt super blij.

  Toen ik thuis kwam ging ik gelijk naar bed was echt moe. Maar het is nu zeven weken na de operatie en ik zit weer op de bank en voel me eigenlijk heel goed en ik buk soms ook een beetje maar het meeste ga ik nog door mijn knieën om iets op te pakken. Verder had ik met een laptop les op school dat was heel leuk om iedereen weer te zien. Voel me nu heel goed maar mag nog bijna niks doen, dat is niet leuk.

  Reageer
 • Sil

  Kim

  Ik heb nu ongeveer 2 maanden een korset. in het begin had ik er heel veel moeite mee, maar nu wel al wat minder. Ik vind het wel heel vervelend dat ik geen hemdjes aan kan want dan zie je je korset. Ik had ook nog een vraagje want in mijn kleren kwamen gaten omdat mijn korset doordrukte, is dat bij iemand anders ook wel eens gebeurt? En wat moet je ertegen doen? Soms vind ik het ook lastig omdat wel je broeken sneller afzakken.

  Reageer
  • Sil

   Annemijn

   Ik had zelf ook een korset, die moest ik 2,5 jaar dragen. Ik had ook last van gaten in mijn shirt, dus wat ik deed was goedkope shirts halen zodat het minder erg is. Wat ik ook wel eens deed, was een hemd over mijn korset dragen en er daarna een shirt overheen dragen. Ik draag nu geen korset meer en zit te overwegen om een operatie de doen.

   Reageer
 • Sil

  Amber

  Toen ik 9 jaar was kreeg ik bij de GGD te horen dat ik scoliose had, maar ik wist nog niet wat het was. Scoliose is nogal moeilijk uit te leggen, maar ik ga het toch proberen. De vorm die ik heb is dat mijn ruggengraat uit balans staat, dus scheef. En er zit ook nog een draai in. Daarom draag ik vanaf mijn 9e al een korset, dat zorgt ervoor dat het niet erger wordt. Ik draag al bijna 7 jaar een korset en ik vind het nog steeds niet leuk. Het zit niet en je moet je kleren eraan aanpassen. Zo kan je geen strakke broeken aan en strakke shirts. Ik ben er namelijk heel erg dun in. En in de zomer kan je niet eens een hemdje aan want dan zie je het. Hoe dan ook, het is echt geen pretje. 25 juni 2014 heb ik mijn volgende afspraak met de arts en dan gaan we voor de zoveelste keer röntgenfoto's maken om te kijken hoeveel graden mijn rug nu is. Zo als het nu gaat hoef ik geen operatie. En daar ben ik erg blij mee. Ik ben bijna uitgegroeid dus hoop dat ik 25 juni goed nieuws krijg! Ik kijk daar echt naar uit, bijna 7 jaar met een korset lopen is echt niet leuk! Ik wil jullie niet bang maken, maar dit verhaal moest ik even kwijt.

  Reageer
 • Sil

  SR

  Hoi, Ik ben 30 jaar en heb ook scoliose. Ik ben hier pas achtergekomen toen ik een tiener was. Ik heb hier nooit iets voor laten doen of laten onderzoeken, enkel foto's (scan) laten nemen. Hierop kon je duidelijk zien dat er een S-vorm was in mijn rug. Niet zijwaarts, ik steek mijn buik dus steeds een beetje naar voor (of zo lijkt het toch). Maar na het poetsen of een werkje waar ik me veel bij moet bukken of lang moet rechtstaan, voel ik mijn rug en vooral mijn onderrug zeer goed, en doet hij zeer. En moet ik meestal mijn rug laten rusten, dus even gaan zitten. En op mijn houding letten. Hakken dragen is geen goed idee als ik een hele dag moet rondlopen. Ik zet mijn voeten ook niet helemaal recht vooruit, mijn voeten zet ik beiden naar buiten als ik loop. Maar ik weet nu niet of dit iets te maken heeft met die scoliose.

  Reageer
 • Sil

  Memie

  Weet iemand hoeveel operaties je in totaal moet ondergaan voordat je rug weer recht is?

  Reageer
 • Sil

  Margot

  Heyy,
  Toen ik 10 was vertelde mijn huisarts dat ik ook een scoliose had, maar ze heeft me nooit doorgestuurd naar een ziekenhuis. Mijn scoliose is toen heel erg gegroeid. Ik ben nu 13 en ik heb een scoliose van 70 graden. Maar ik heb een bocht in mijn boven en onder rug, ik krijg een operatie in november en word dan van boven tot beneden vastgezet. Ik ben wel een beetje bang voor de operatie, maar ook dat ik moeite krijg met het halen van de tweede van de middelbare school, maar ik kan de pijn soms echt niet aan. Ik hoop dat het goed gaat/ging bij jou operatie. Ik tel nu maar af naar mijn operatie.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

5 + 5 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren