Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Lange wachttijd voor rugoperatie in Nederland

Verhaal door Els (52)

Els (52) kampte een groot deel van haar leven al met rugklachten. Hoe het precies zo gekomen was wist ze niet meer. Maar de klachten werden zo sterk dat haar behandelende artsen een operatie noodzakelijk vonden. Alleen de wachttijd voor zo'n operatie was in Nederland erg lang. In sommige ziekenhuizen meer dan een half jaar. Veel te lang, vond Els en zocht daarom contact met haar zorgverzekeraar. Niet lang daarna lag ze op een operatietafel in een Belgisch ziekenhuis.

Niet meer normaal functioneren

"De pijn in mijn rug was fel. De ergste pijn zat in mijn onderrug en straalde uit tot in mijn benen. Mijn hele leven leed eronder. Privé en zakelijk. Ik kon niet lang achter de pc zitten en dat maakte werken flink lastig. Ik werk bij een ICT-bedrijf en dan is het toch wel handig als je gewoon rustig achter een bureau achter de computer kan zitten. Ik kon het niet. Alleen een operatie zou er voor kunnen zorgen dat ik weer normaal zou kunnen functioneren. De lange wachttijd in Nederland voor zo'n operatie was een flinke streep door de rekening. Ik wilde zo lang echt niet wachten."

"De pijn in mijn rug was fel. De ergste pijn zat in mijn onderrug en straalde uit tot in mijn benen. Mijn hele leven leed eronder. Privé en zakelijk. Ik kon niet lang achter de pc zitten en dat maakte werken flink lastig. Ik werk bij een ICT-bedrijf en dan is het toch wel handig als je gewoon rustig achter een bureau achter de computer kan zitten. Ik kon het niet. Alleen een operatie zou er voor kunnen zorgen dat ik weer normaal zou kunnen functioneren. De lange wachttijd in Nederland voor zo'n operatie was een flinke streep door de rekening. Ik wilde zo lang echt niet wachten."

Hulp van verzekeraar

"Ik zocht contact met mijn verzekeraar. Die beloofde me gelijk op zoek te gaan naar een oplossing. Maar dat bleek moeilijker dan gedacht. Nergens in de buurt van mijn woonplaats was plek en het bleek zelfs erg moeilijk in Nederland behandeld te worden binnen afzienbare tijd. Des te fijner was het om krap een week later van mijn verzekeraar te horen dat ik voor een consult terecht kon in het Middelheim Ziekenhuis in Antwerpen. In België bleken de wachtlijsten een stuk korter. Ziekenhuizen daar behandelen gemiddeld een Nederlander per week."

"De behandelend specialist maakte een MRI, bevestigde de diagnose en zo lag ik zes weken later op de operatietafel. Nu, een paar maanden na de operatie voel ik weer fit en energiek. Ik werk weer fulltime en ook sport ik weer volop. Dat is voor iemand van mijn leeftijd geen overbodige luxe. En dat allemaal met dank aan mijn verzekeraar."

"Ik zocht contact met mijn verzekeraar. Die beloofde me gelijk op zoek te gaan naar een oplossing. Maar dat bleek moeilijker dan gedacht. Nergens in de buurt van mijn woonplaats was plek en het bleek zelfs erg moeilijk in Nederland behandeld te worden binnen afzienbare tijd. Des te fijner was het om krap een week later van mijn verzekeraar te horen dat ik voor een consult terecht kon in het Middelheim Ziekenhuis in Antwerpen. In België bleken de wachtlijsten een stuk korter. Ziekenhuizen daar behandelen gemiddeld een Nederlander per week."

"De behandelend specialist maakte een MRI, bevestigde de diagnose en zo lag ik zes weken later op de operatietafel. Nu, een paar maanden na de operatie voel ik weer fit en energiek. Ik werk weer fulltime en ook sport ik weer volop. Dat is voor iemand van mijn leeftijd geen overbodige luxe. En dat allemaal met dank aan mijn verzekeraar."

Reacties

  • EMS

    06 September 2011 15:52

    Sinds 2006 liep ik al met pijn in m'n bil. Hier in Nederland kwam de reactie: het is geen hernia hoor, dan straalt het uit naar je been. Dit was bij mij niet het geval. In Belgie werd een dubbele hernia geconstateerd en de arts raadde zenuwblokkade aan. De pijn was toen nog zozo. Op de wachtlijst, maar die blokkades hielpen ook geen fluit. Ondertussen was de pijn steeds erger geworden en ik kon vooral niet staan of lopen en dus niet meer werken, niet meer sporten, niet meer met m'n honden lopen. De huisarts zei; tja je hebt een slechte rug, daar moet je maar mee leren leven. Toen was ik het echt beu. Ben eind 2010 naar weer naar Belgie gegaan. Foto's gemaakt en natuurlijk die hernia kwam er zo uit en ook nog dat ik 3 versleten tussenwervels heb. Ben binnen 5 weken geopereerd. Wat ben ik de dokter dankbaar, waarschijnlijk was ik anders wel in een rolstoel beland. Ben nu weer super happy en kan weer werken, sporten, wandelen en gewoon eens een keertje naar de stad ofzo. Wel met beleid hoor! Ik ga elke dag tussen de middag een uurtje rusten en tillen doe ik amper nog. Ik heb een tweede kans gekregen en die nemen ze me niet meer af. Aan iedereen die met rugklachten kampt; zet door en laat je niet met een kluitje in het riet duwen hoor. Bij mij is er ook een eind aan die ellendige jaren gekomen. Veel sterkte en succes.

    • nk

      15 May 2010 10:14

      hallo,

      ik stond onder behandeling in rotterdam voor een afgegleden wervel 2x injectie gehad en een korset bleek niet te werken
      toen is er besloten om te opereren tot mijn schrik zij de neurochirurg ik heb een plekje in oktober en het speelde in februari hij zelf rade mij aan om het in belgie te proberen ik mijn verzekering gebeld en het kon in het uza in antwerpen ik er heen nog geen maand later lag ik op de ok om 3wervels vast te zetten dus dat gaat wel sneller ik zou het u zeker aanraden als u niet zo lang nog met de pijn wil lopen groeten nk

      • H Bloemberg

        22 November 2009 11:30

        hallo
        ik heb een soortgelijk geval de versleten tussenwervel in mijn onderrug de artsen in nederland zeggen `` ga maar sporten en als u pijn heeft neemt u maar een pijnstiller`` en een oppperatie nee dat durven of willen ze niet wel willen ze de rug vast zetten dus loop ik met een stijve rug `` heb liever wat anders stijf haha``
        Is er iemand die met kan vertellen hoelang het duurt wanneer je weer kunt lopen ze doen het via de buik 5 jaar geleden ben ik geoppereert aan een nekhernia toen kon ik direct alweer lopen.

        echter èen ding weet ik wel innederland blijven ze mooi van mijn rug af

        • A. Bonkestooter

          16 May 2009 15:28

          ik ben 76 jaar er worden bij mij een paar wervels vast gezet de operatie gaat via de hals graag wat meer informatie
          de wachttijd is een klein jaar

          • Van Meerbeeck Wilfried

            09 March 2009 13:33

            Welikzelf ben vorig naar een dokter in Gent geweest in Jan Palfijn bij dr De schrijver,ik kon ook niet meer gaan ik moest altijd in mijn bed gaan liggen,dus als we bij hem kwamen,moest ik direct on-
            der de platen en scanner?Dat gaat allemaal direct naar zijn pc,dus als ik er terugkwam had hij alles al bezien,en kon hij beginnen met zijn uitleg.Ik had 2 mogelijkheden niet opereren,maar dan was ik binnen 6 weken verlamd,maar met een operatie kwam alles goed,ook ben ik niet te spreken over de verpleging,want
            diegene die mij de 1édag na de operatie
            de verpleegster die mik kwam wassen,ja daar werd ik al direct kwaad op,die was precies haar keuken aan het schrobben was
            dus ik heb daar werkelijk afgezien en verzorging,ik zag niemand als ze me hadden gewassen,was het gedaan,er kwam niemand meer en het ergste ik zat dan nog
            met een heftige hoest,waar ze ook niets aan deden.Tot op een moment dat mijn vrouw mij kwam bezoeken,kreeg ik de ergste hoest die je kunt hebben en mijn temperatuur steeg ineens van 36,2 naar 38,9,maar dan waren ze vlug met een flesje omdat te doen dalen.Maar dan moest ik een verd. naar beneden,het verdiep van de dokters zelf,waar de verzorging wat beter was,maar boen moest ik me na 3 dagen zelf wassen dat was moeilijk ik lag helemaal plat,en er stonden 2 verplegers en een stagiére maar
            te praten en na een tijdje gingen ze weg,
            daar lag ik dan,mezelf wassen,ok ik was wel Majoor para-comm geweest special troops,dus mer vele pijnen kon ik eindelijk aan het wasgerief en begon me dan maar zelf te wassen,maar met veel moeite maar ik was er geraakt,en elke dag
            zeiden de verpleegsers,de dr komt met u wandelen,ik heb nooit de dr gezien,die met mij ging wandelen,dus de volgende dag
            zetten ze mijn bakje met water en wasgerief op dat tafeltje,weer zo ver weg
            maar nu stapte ik zelf uit mijn bed en waste me en deed ondergoed aan want die van boven lieten me dag en nacht liggen
            zonder ondergoed,niet dat ik me schaamte
            maar ik vind dat toch geen manier van doen,dus schatte ik de afstand in van mijn bed tot de kas en ik geraakte er,en kon me aankleren en ging ik zitten in de zetel,en de verpleging die mij zagen zitten werden boos en vroegen dan nog watzit gij daar te doen,als de dr dat ziet zal hij kwaad zijn dan werd ik ook kwaad en zei hen als hij ziet dat u niets
            doet dan mij wassen zal hij ook kwaad zijn .Dan ben ik op eigen houtje beginnen wandelen en als de dokter dat nu zag zei gaat het normaal moet ik of mijn collega dat doen,ik zeg hem dat zeggen ze hier elke dag door maar ik zie u nooit,dus ben ik zelf begonnen met wandelen en het gaat al beter,dus normaal moest ik de week daarop naar huis,maar ze wilden me houden,en als ik vroeg om uit te rusten heb ik gezegd dat kan ik thuis ook,maar dat heeft enkele weken goed geweest,maar dan begon de miseri weer,nu neem ik pijn pillen ,met de andere pillen die ik ook moet nemen zit ik aan 40 pillen per dag en het is het het zelfde alleen dat ik wat langer kan staan,maar ik moet weer naar bed wan zitten gaat het ook niet zo goed,dus ik neem al 100mg morfine s\'morgens en s\'avonds en dan nog andere pijnstillers en ben op zoek naar een dokter voor de rug,maar niet in het ziekenhuis,maar ik heb even goed geweest

            • pjm

              27 August 2008 13:40

              Ik liep ook al een jaar met m,n nek,in Nederland wilde ze me niet helpen...ja met duren spuiten,en therapieën,ik ben nu in België geholpen in tijd van 4 weken ....over 6 weken werk ik weer, in Nederlands houden ze de zorg duur.

              • Jan van Helden

                06 January 2008 11:35

                Ik zit met het zelfde probleem, pijn onder in de rug ,soms kan ik bijna niet meer lopen en dit 24 uur per dag die stekende pijn. Ik zou alleen graag willen weten wat voor operatie Els heeft gehad, wervels vastgezet of iets anders?

                • Anne van der Kuip

                  28 November 2007 20:51

                  Nog 5 dagen en dan is het zover. 4 dec onderga ik een spondolydose operatie met behulp van de sextant. 3 jaar geleden heb ik al operatie van rug gehad omdat ook toen al zenuwen bekneld zaten. Toen operatie door alleen neurochirurg. Na veel ellende geen verbetering. Ben blij positieve reactie te lezen. Nu erg zenuwachtig. Zie erg tegen de tijd na de operatie op. Na 4 dec laat ik weten hoe het allemaal gegaan is.

                  • Anne van der Kuip

                    11 December 2003 14:22

                    Nog 5 dagen en dan is het zover. 4 dec onderga ik een spondolydose operatie met behulp van de sextant. 3 jaar geleden heb ik al operatie van rug gehad omdat ook toen al zenuwen bekneld zaten. Toen operatie door alleen neurochirurg. Na veel ellende geen verbetering. Ben blij positieve reactie te lezen. Nu erg zenuwachtig. Zie erg tegen de tijd na de operatie op. Na 4 dec laat ik weten hoe het allemaal gegaan is.

                    • Jan van Helden

                      11 December 2003 14:22

                      Ik zit met het zelfde probleem, pijn onder in de rug ,soms kan ik bijna niet meer lopen en dit 24 uur per dag die stekende pijn. Ik zou alleen graag willen weten wat voor operatie Els heeft gehad, wervels vastgezet of iets anders?

                      Reageer ook

                      Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

                      - Advertentie -
                      - Advertentie -

                      Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.

                      Twitter pagina van Gezondheidplein.nlYoutube pagina van Gezondheidplein.nlFacebook pagina van Gezondheidplein.nl