Borstverkleining tegen rugklachten

Verhaal door Kirsten (42)

Moeilijk beha's kunnen kopen, altijd pijn in de rug, amper kunnen sporten. Kirsten (42 jaar) was haar FF cup meer dan zat. Ze besloot dan ook drie jaar geleden tot een borstverkleining. "Ik heb geen moment spijt gehad."

Snel geopereerd 

"Na een bezoekje aan mijn huisarts zei deze meteen dat mijn houding niet goed was, dat mijn borsten hingen en een borstverkleining zeker goed voor mij zou zijn. Hierop heeft mijn arts een verwijzing naar het ziekenhuis geschreven en heeft mijn verzekering de operatie vergoed. Waarschijnlijk ben ik één van de weinige vrouwen die niet op de wachtlijst heeft gestaan voor de operatie, aangezien ik op de dag dat ik het ziekenhuis belde voor een afspraak, ik direct diezelfde middag nog opgenomen kon worden en de volgende dag de ingreep plaats zou vinden. Op zo'n moment weet je niet wat je overkomt, want je verwacht natuurlijk op een wachtlijst van ik weet niet hoeveel maanden te komen. Uiteraard heb ik meteen toegestemd en ben vol goede moed naar het IJsselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel vertrokken."

"Op de dag van de operatie heeft de (vrouwelijke) plastische chirurg mijn borsten afgetekend en ben ben ik zelf op de operatietafel geklommen. De operatie heeft onder algehele narcose plaatsgevonden en het medische team is zo'n twee tot drie uur met mij bezig geweest. Toen ik weer een beetje bij mijn positieven was, schrok ik toch wel een beetje van het resultaat: 'Ze zijn er helemaal af, ik heb niets meer!', was mijn eerste reactie. Natuurlijk was dit niet zo, omdat je plat ligt en de boel nog in het verband zat gedrukt. Ik mocht het ziekenhuis al zeer snel verlaten. Op maandagmiddag ging ik er heen, dinsdags geopereerd, op woensdag het infuus eruit, donderdags de drains eruit en vrijdag (nadat mijn moeder een nieuwe beha had moeten kopen: cup C!!) mocht ik weg."

Geen littekens 

"Nu al, haast 3 jaar later, zie je bijna niets meer van de littekens. Tijdens de operatie zijn mijn tepels weg gesneden en later teruggeplaatst. Het enige wat je hiervan nog ziet is een heel licht randje rondom. Aan de onderkant van mijn borsten zit een witte rand die ik alleen maar zie als ik mijn borsten optil en overdwars, via onder naar de tepel toe, is bijna niets meer te zien. Uiteindelijk is er totaal ongeveer 1200 gram van mijn borsten verwijderd, dus van cup FF naar C! Ik voel me er nog steeds prettig bij en heb absoluut geen spijt van de borstverkleining, dus als er vrouwen zijn die nog twijfels hebben, laat die dan varen! Zie er niet vanaf omdat je vriend, man of partner je (te) grote borsten zo mooi vind. Het gaat tenslotte om jouw borsten, jouw rug, jouw minderwaardigheidscomplex!"

Reageren

Reacties

 • Sil

  Ivonne

  Bij mij is het al weer 8 jaar geleden dat ik een verkleining heb laten doen.Ik liep op mijn dertiende al met een 70 dd cup aangezien van mijn lengte was dit lichamelijk zeer zwaar.Ik durfde niet meer te zwemmen met al die reacties en gefluit van mannen en ik ging heel erg naar voren lopen waardoor ik nu nog steeds een bochel in mijn nek van heb.Ook kreeg ik behoorlijk last van rugklachten.Op mijn twintigste kreeg ik eindelijk de moed om naar de huisarts toe te stappen en die gaf mij zonder problemen een doorverwijzing.Na een half jaar kreeg ik een oproep en ben ik geholpen.In totaal ging er zo'n anderhalve kilo af en kwam ik uit op maat c.Wat een gewichts verschil zeg toen ik de volgende dag mocht lopen toen viel ik bijna achterover zoveel gewicht was er van voren af.Ik heb helaas wel grote littekens overgehouden omdat ik er een fikse ontsteking bij kreeg maar dat hinderd mij niets ik heb er meer zelfvertrouwen door gekregen en mijn rugklachten zijn verdwenen.Soms denk ik wel eens: had ik het op mijn vijftiende maar laten doen de pijn valt zo ontzettend mee.Echt dan is je het wachten wel waard want je wordt goed beloont.

  Reageer
 • Sil

  Carla

  misschien een tip voor iedereen die tegen een lange wachtlijst aanloopt. Ook ik kreeg in september te horen dat ik 2 jaar moest wachten voordat de ingreep in een ziekenhuis kon plaatsvinden. Ik heb toen contact gezocht met mijn zorgverzekeraar die toegaf dat de wachtlijst erg lang was. Zij gaven mij toen een verwijzing naar een prive-kliniek waar zij een zorgovereenkomst mee hebben en omdat ze daar geen wachttijden kennen ben ik vorige week naar tevredenheid geholpen. De zorgverzekeraar vergoedde alle kosten behalve een overnachting die moest ik zelf betalen. Ze gaven in hun toestemming wel aan dat derden hier geen rechten aan konden ontleden maar proberen kan natuurlijk altijd. Wie weet heb je net zoveel succes!

  Reageer
 • Sil

  Monique

  Ik moet je zeggen dat ik het heel erg moedig van je vind wat je hebt gedaan. Ik zelf zit met ongeveer het zelfde probleem. Ik ben nog maar 17 jaar en heb (nu al) cup DD. Ookal valt dat reuze mee in vergelijking met jou toch vind ik het vreselijk. Vooral omdat ik voor de rest best slank ben. De omtrek is dan ook 70. Twee jaar geleden nog durfde ik bijna niks straks aan te trekken om ze te camoufleren. Nu durf ik dat gelukkig wel en ben het ook wel beter gaan accepteren. Maar nu nog steeds zit ik er wel heel erg mee. Het is nu eenmaal niet leuk als iedereen keihard in je gezicht schreeuwt: Wat heb jij een grote oren!!! haha erg grappig. Of als je met een jongen aan t praten bent en hij kijkt alleen maar naar je voorgevel. Ken je dit gevoel? Ook lingerie kopen lukt me niet. Ik zal heel graag eens een leuk setje willen kopen maar ik pas ze gewoon niet. Dat vind ik zo rot kom ik weer met een oma-bh thuis. Ik krijg ook steeds vaker last van mijn rug. Ik sport regelmatig en bij sommige oefeningen moeten we bukken. Mijn rug vindt dat niet echt niet prettig! Daarom twijfel ik heel erg of ik misschien wat eraan zal laten doen. Bang dat het anders later te laat is. Maar soms heb ik ook zoiets van: Het hoort bij mij en het is toch niet zo een ramp? Dat duw ik mezelf ook op omdat ik gewoon heel erg bang ben voor een operatie. Ik durf gewoon niet. Ik vind het echt heel eng en denk dat ik het daarom ook nooit zal doen. Ik heb ook gehoord dat als je kinderen krijgt het dan heel vaak gebeurd dat ze daarna kleiner worden. Is dat waar??? Zijn er meer jongeren die dit probleem hebben en er met mij over willen praten?? En als je een operatie ondergaat loop je dan gevaar voor borstkanker dat heb ik nl ook gehoord.

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Ik heb ongeveer ruim 2 jaar geleden ook een borstverkleining ondergaan en ik moet zeggen dat ik me er goed bij voel en dat ik er geen spijt van heb. Ik had 75D en ik ben 1.64 m lang nou zou je zeggen dat valt toch wel mee maar ik zat er wel mee. Toen ik nog op school zat en we moesten gymen deed ik altijd een extra strak topje over mijn beha heen omdat ik bang was dat ze teveel gingen schudden tijdens hardlopen. Na een tijdje ben ik naar de huisarts gegaan en heb meteen een verwijskaart gekregen. Ik ben geopereerd in het Fransiscus ziekenhuis in Rotterdam door Dr. Vonk. Alles is goed gegaan en na twee dagen mochten de drains eruit. Alleen er zat 1 drain vast dus na veel draai en trekwerk (dat deed verschrikkelijk veel pijnheb de hele afdeling bij elkaar geschreeuwd).Nu is het 2 jaar later en je ziet er bijna niets meer van. Veel sterkte toegewenst en bewondering dat je het hebt verteld.

  Reageer
 • Sil

  Steenbok

  Heel verstandig van je om dit te doen vooral lichamelijk en geestelijk.Ik heb iik ongeveer 2 jaar geleden een borstverkleining gehad. Ik ging van een grote D-cup naar een kleine C-cup en de operatie is gelukkig goed afgelopen. Ik zeg gelukkig omdat er tegenover mij een wat oudere vrouw lag en daar is het helemaal niet goed mee gegaan. Het is niet mijn bedoeling om mensen bang te maken maar er zitten ook keerzijden aan zon operatie bij die vrouw is haar rechter-tepel afgestorven dus er moest om de 2 a 3 dagen dood weefsel rondom worden wegeknipt en dat is verschrikkelijk pijnlijk. Ik ben blij dat het bij mij en bij jou goed is gegaan en ik kan weer complete mooie setjes aan en ik voel me een stuk prettiger en heb geen last van trekkende schouders.Het is wel bij mij zo dat ik weinig of vrijwel geen gevoel heb in mijn tepels en onder mijn borsten maar dat verschilt bij iedereen denk ik.De nazorg was ook niet zo slopend!
  alleen dat je 6 weken niets mag doen werd me een beetje teveel. Na een week of 4 ben ik voorzichtig gaan autorijden en na 6 weken kon ik vrijwel alles weer doen.groetjes van een vrolijke meid.

  Reageer
 • Sil

  Christa

  Dit is echt om te janken zegvoor jou super dat je zo snel geholpen bent fantastisch ik weet hoe het voelt. Heb zelf cup E en ben er helemaal zat van. Moet een half jaar wachten tot ik eens bij een arts kan praten vervolgens 3 jaar wachten tot ik aan de beurt ben. Ik vind dit treurig want ik doe het niet voor mijn lol of omdat ik denk beter/mooier te zijn. Het zijn puur alle klachten waar ik zo graag van af wil. Heeft iemand een idee om mijn wachtlijst te wissen?????? G R A A G!!

  Reageer
 • Sil

  Linda

  Wat heerlijk om jou verhaal te lezen. Ik ben al een tijdje op zoek naar zowel positieve als negatieve ervaringen na een borstverkleining. Zelf sta ik nu sinds een half jaar op de wachtlijst voor een borstverkleining. Ik heb cup Een dat is bij een lengte van 1.62 echt een last. De drempel voor mij om naar de huisarts te gaan was heel hoog. Toen ik cup DD had liep ik al met de gedachte om er iets aan te laten doen. Toen ik na de geboorte en borstvoeding van mijn dochtertje cup E overhield was voor mij de maat vol. Toch heeft het nog twee jaar geduurd voor ik de stap naar de huisarts durfde te nemen. Het was dat ik iemand sprak die het ook had laten doen van haar hoorde ik een beetje hoe alles in zijn werk ging. Na mij bezoek aan de huisarts ging ik met een verwijsbrief naar huis. De eerste stap was gezet. Een paar maanden later had ik mijn eerste afspraak in het ziekenhuis. Er werd mij direct verteld dat ik op de wachtlijst geplaatst zou worden. Ik woog!
  op dat moment 76 kg. Ik moest alleen afvallen tot 64 kg. Ik moest 2 maanden later terug komen om mijn gewicht te controleren. Ik was 7 kg afgevallen. Ik hoef niet meer terug te komen en er staat mij niets meer te doen dan nog een paar kilo afvallen en geduldig te wachten tot ik aan de beurt ben. Omdat de wachttijden op kunnen lopen tot maximaal drie jaar zinkt de moed mij af en toe in mijn schoenen. Sinds het zeker is dat ik de borstverkleining zal krijgen en dat het vergoed wordt door het ziekenfonds is het net of ik een steeds grotere hekel krijg aan mijn cup E. Ik heb al heel lang last van mijn nek en schouders dat is nog steeds hetzelfde alleen heb ik er geestelijk steeds meer moeite mee. Vooral als ik ga zwemmen met de kinderen dan haat ik die dingen. En zeker na jou positieve reactie kan het voor mij niet snel genoeg zo ver zijn!! Bedankt!!!

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  ik vind het erg verstandig wat je hebt gedaan !!!
  Cub FF lijkt mij absoluut geen pretje .

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Ik wil het ook al jaren laten doen maar van de chirurg moest ik eerst afvallen tot ik 80 kg weeg en dan mag ik pas terug komen. Ik ben nu bezig met afvallen en dan hoop ik dat ik zo snel mogelijk onder het mes kan want echt prettig is het niet.Ik heb cup H en ik heb last van me rug en schouders.

  Reageer
 • Sil

  Anoniem

  Ik heb toch nog een paar kleine vraagjes: heb je na de operatie ook het gevoel in je tepels terug gekregen of is dit nu gevoelloos geworden? Heb je nog pijn bij eventueel uitoefenen van bepaalde sporten? Ik heb wel bewondering voor je dat je het aangedurfd hebt. Zelf weet ik niet of ik zou durven misschien ook wel bang voor reacties van anderen. Alvast bedankt voor je antwoord.

  Reageer

Reageer ook

Je e-mailadres wordt niet getoond, alleen je nickname.

Los de volgende rekensom op (bijvoorbeeld: is de som 1 + 3, voer dan 4 in.)

28 - 8 =

Cookies

Gezondheidsplein

Cookies op gezondheidsplein.nl

Om gezondheidsplein.nl voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken, gebruikt Gezondheidsplein cookies (en daarmee vergelijkbare technieken). 

Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen, en mogelijk ook buiten, onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen de website, onze communicatie en advertenties aan op jouw interesses en profiel. Daarnaast kan je door deze cookies informatie delen via social media.

Als je op "Accepteer" klikt, dan geef je Gezondheidsplein toestemming om cookies voor social media en gepersonaliseerde advertenties te plaatsen. Lees hier meer over in ons privacybeleid en cookiebeleid

Via "Cookie Instellingen" kan je zelf ook instellen welke cookies worden geplaatst. Je kan je keuze altijd wijzigen of intrekken op ons cookiebeleid.


Cookievoorkeuren

Je kunt hieronder toestemming geven voor het plaatsen van persoonlijke cookies. Met deze cookies houden wij en onze partners je gedrag op onze website bij met als doel je persoonlijke advertenties te tonen en onze website te optimaliseren.

Selecteer welke cookies je wil accepteren